Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7001632 www.bgdnes.bg

Хасан само с мъмрене за запален български флаг

Ученикът Хасан А., който запали българското знаме във варненското село Царевци, се отърва с мъмрене за постъпката си. Специализираният наказателен съд наказа 16-годишното момче от ромски произход с обществено порицание, научи "България Днес". В присъдата съдия Виктор Чаушев указва, че за да може поправителното въздействие за ученика да е максимално, решението трябва да бъде прочетено пред целия колектив на даскалото - учители и съученици, по време на учебната година.

Гаврата с националния флаг става на 1 април т.г. Хасан се среща с брат си и още две момчета в двора на основното училище "Д-р Петър Берон". Пият бира, говорят си и използват безплатния интернет, за да цъкат на телефоните си. Към 22 ч. Хасан моли едно от момчетата да му помогне да се качи на бетонната козирка над входа на училището. След като успява да се покатери, сваля трибагреника с дървената му дръжка от металния пилон, след това го къса и хвърля на земята. Слиза от козирката и пали флага със запалка. После момчетата си плюят на петите и излизат от двора. На другия ден директорката Ирина Рангелова вижда пораженията и подава сигнал в полицията.

Реклама

Със случая се зае Специализираната прокуратура, която принципно погва свирепи бандити и организирани групи, тъй като гаврата с флага се квалифицира като престъпление срещу Републиката. "Действията са извършени демонстративно, на обществено място, в присъствието на други лица и по отношение на българското знаме - един от разпознаваемите официални символи на държавния суверинитет", посочват магистратите.

Никой от компанията не се е опитал да спре Хасан, става ясно по време на разследването. Един от групата обаче го предупредил, че това, което прави, е сериозно и ще има последствия. Младият циганин няма предишни криминални прояви, но според криминалистите е употребил алкохол. Психиатричната експертиза е категорична, че той може да носи отговорност за постъпките си.

Пред разследващите Хасан не дава обяснения за стореното. Извършеното от него е прецедент в живота му, а освен това той е възстановил доброволно причинените имуществени вреди, обосновава се адвокатът му. Първоначално ученикът не проронва и дума защо е посегнал на знамето. Пред съда обаче проговаря: "Много съжалявам! Ще поема вината и на другите, които бяха с мен".

От признанието му не става ясно дали е бил подтикнат от другите момчета или дали и те са участвали в гаврата с трибагреника. Съдът се позовава на показанията на очевидците, които приема като непротиворечиви. Това означава, че думите на брата на Хасан са в полза на обвинението и той го заковава.

По закон за повдигнатото обвинение за поругаване на национален символ се предвижда затвор до 2 години или глоба до 3 хиляди лева. "Заради това, че е непълнолетен, срещу 16-годишния Хасан няма да бъде повдигнато обвинение", съобщи тогава спецпрокурорът Георги Мойсев.

Понеже Хасан не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност и няма причинени имуществени вреди, съдът решава да му наложи административно наказание. След като магистратите вземат предвид, че циганинът има отрицателни характеристични данни, но е непълнолетен, го наказват с порицание.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама