Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7002066 www.bgdnes.bg

11-и ден глад за пощаджийката Златка: На ръба съм!

Пие по 5-6 л вода и ходи на работа 

"На ръба съм! Всеки ден гладувам, но в същото време ходя и на работа. Двете неща са несъвместими. Вече се чувствам отпаднала и много лесно се изморявам!"

Това разказа пред "България Днес" пощенският служител Златка Младенова, която отговаря за сортирането на писма и пратки. Изтормозената жена не е слагала залък в устата си вече 11-и ден.

Реклама

Причина за крайната й мярка са спрени ваучери за храна и пари за клас прослужено време на членовете на синдикат "Защита". Според Младенова причината за спирането на средствата са разкрития за нарушения на ръководството на пощите. Тя сигнализира за лоша работна среда, липса на работно облекло, лоши хигиенни условия и прекалено ниско заплащане на служителите в цялата страна. Това води до голямо текучество на работници и назначаването на некомпетентни лица. Младенова споделя, че в някои пощенски клонове е толкова горещо, че се е случвало служителите да колабират.

След обявената гладна стачка ваучерите за храна са върнати. И парите за клас прослужено време са изплатени, но наполовина.

"Положението е критично за всички служители. Каква е гаранцията, че утре ситуацията няма да се повтори?! В знак на протест пия само вода. По 5-6 литра на денонощие. До понеделник ще издържа до това положение, след това не знам", допълва гладуващата.

Междувременно към нея се присъединиха още 14 пощенски служители. Някои гладуват за ден-два, но не издържат здравословно, други не са яли вече почти седмица.

"Настояваме за среща с премиера и смяна на ръководството. Искаме и цялото ръководство на "Български пощи" да бъде подменено с по-стойностни хора и тези репресии срещу нас да спрат", категорична е Младенова.

Босия с тахикардия

Обявилият гладна стачка преди близо два месеца Николай Колев-Босия е добре, но има тахикардия. Лекар, на когото той вярва, го е прегледал. Състоянието му било стабилно, с оглед на обстоятелството, че в продължение на 59 дни Босия оцелява само с вода.

Временната комисия, сформирана в парламента след сигналите му за корупция при издаването на шофьорски книжки, ще заседава в понеделник. Босия е категоричен, че ще спре гладната стачка, ако транспортният министър Ивайло Московски подаде оставка и правителството падне.

Реклама
Реклама
Реклама