Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7002098 www.bgdnes.bg

Актьорът и продуцент Пенко Русев: Алф е българин! Има го във всеки политик

Родината ни е като оазис за извънземни

Кой е той

Актьорът Пенко Русев е роден на 6 септември 1960 г. в Айтос. Работил е в БНТ и Сатиричен вариететен театър - Габрово. Дълги години се занимава с дублаж. Той е продуцент на сериала "Английския съсед" по БНТ. Русев е зет на Богомил Райнов. Съпругата му Диана е от брака на писателя с Лиляна Генова. Пенко Русев е един от хората, които се опитват да опазят и опишат наследството на Богомил Райнов след неговата смърт. В момента Пенко е основно продуцент.

- Г-н Русев, Алф се завръща! Тези дни стана ясно, че се започва със снимките по световноизвестния сериал. С какви чувства научихте тази новина?

Реклама

- Прекрасни! Много се зарадвах и страшно ми се иска отново да съм същият глас, който преди години озвучавах. Това беше някъде към 1989 г. първо по БНТ, после Би Ти Ви излъчи сериите, 12 години се даваха. И да ви кажа, не съм сигурен за другите държави, но Алф за мен си е българин - едно окосмено, недостатъчно обръснато същество, попаднало в американска среда, което преработва цялата реалност съобразно своите изисквания.

- Как откриха гласа ви за Алф?

- Първите серии ги направи колегата ми Ники Цанков. После той замина за чужбина и се проведе конкурс за дублирането на образа. Имаше много кандидати, а моят персонаж го избра Елена Попова, режисьорката. Като я питах на кого да оприлича персонажа, тя каза: "Ами той е като едно мече, ама повече прилича на Бай Ганьо, попаднал в американско семейство". Така ми се получи образът. После започнаха да ме разпознават хората по гласа, а най-смешно е, когато извикам зад някой: "Майтап бе, Уили!". И хората започват да се смеят. Всеки от нас, които се занимавахме със сериала, има любими фрази от него - "Няма проблеми!", "Ти си геврек, Лъки, не си котка" и много други. Алф ме направи оптимист, няма как. Но пък в тази ситуация, в която се намира светът, да си оптимист е доста печално. Актьорският екип, който задължително трябва да споменем, е важен - проф. Веско Ранков, Петя Миладинова, Нели Топалова, Анета Сотирова, сценаристите, продуцентите.

- Вярвате ли в извънземните като Алф?

- Ама разбира се! Ние тук сме като оазис на извънземни, родната ни действителност е такава.

- Коя сцена си спомняте най-добре?

- Тя е свързана с това, че в един момент Алф иска да стане много добричък и да не създава постоянно проблеми. Почва да чисти къщата и стига до спалнята. Влиза под нея. Кейт и Уили се прибират в стаята си, щастливи от промяната в Алф. И изведнъж разбират, че той е отдолу под леглото. И те почват да подскачат върху кревата, а Алф се провиква: "Давай, Уили!". Но, майтапа настрана - освен забавление Алф остави у мен и друго - той е философия, политика, начин на живот. Алф е любопитството на хората, попаднали в една неизвестна среда, да изследват, да опознаят, осмислят и променят. Нещо подобно се случва и у нас, само че за съжаление не се дава възможност на хората, които искат да променят света, а им се налагат направо готови модели, които не винаги водят до успех.

- Защо познати, класически, обичани персонажи се връщат все по-често в киното и в телевизията?

- Защото, както е известно, добре забравеното старо се преповтаря, с повечето гениални неща така става. Няма как.

- Вие обичате ли да ядете котки?

Реклама

- Ооо, да (смее се). Всъщност, да ви кажа, съм говорител на асоциацията, която се казва БОДК - Българска охранена домашна котка. Предвид това, че има много пустеещи сгради у нас, решихме да ги заселим с котки, да ги охраним и по този начин да подпомогнем хранително-вкусовата промишленост. Майтап бе, Уили! (смее се). Не знам дали ще го има като нюанс това в сценария. Вече сериозно - знаете ли, хубавото в този сериал е, че е насочен към цялото семейство, и към политиците, естествено.

- Имаше ли емоция по време на записите тогава?

- Да, много сме се смели. Имаше моменти, когато спирахме, да се насмеем. Веско правеше всички мъжки роли, аз правех само Алф. Алф много ми липсваше през годините. Все пак не мога да не отбележа, че го "виждах" от време на време по телевизията в лицето на някой политик. Алф намери много добро развитие и се реализира много успешно.

- Участвате в доста филми, но сте загърбили дублажа напоследък, защо?

- Да, далеч по-лесно е да бъдеш продуцент, т.е. да експлоатираш колегите си (смее се). Имам повече от 40 филма, между които "Английският съсед", "Приказки за злояди деца" и т.н., които са вече зад гърба ми. Сега работя по документалния филм за Никола Гешев, финансиран от НФЦ, и много харесвам книгата на издателство "Труд" на Недьо Недев за него.

- Освен с актьорството вие сте популярен и като зет на големия писател Богомил Райнов. Женен сте за дъщеря му - балерината Диана Райнова.

- Да, така е. Богомил Райнов беше изключителен човек. В общуването с него винаги намираш и втори, и трети смисъл, и знак от разговора. Той сякаш имаше способността да наблюдава процесите и да прави обобщения, които бяха много полезни за всеки от нас. Но това е тема за друг разговор.

Реклама
Реклама
Реклама