Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7002959 www.bgdnes.bg

Хвани костур, избягай от жегите!

Август е най-доброто време за къмпингуване и риболов по язовирите в Родопите. На пълни живарници с костури се радват въдичарите, установи проверка на "България Днес" по някои от най-големите водоеми в живописната планина.

Най-високо разположени, на 1530 метра надморска височина, са яз. "Широка поляна" и яз. "Голям Беглик". Те са предпочитани от мнозина заради прохладата. Дори в най-топлите летни дни покрай бреговете там температурата на въздуха рядко надхвърля 20 градуса. Във водите плуват основно костури.

Реклама

Те се ловят най-добре сутрин и привечер. Търсете дълбоки места с каменисто дъно и дълбочина между 3 и 6 метра. Най-апетитната примамка за хищника си остава малката жива рибка. Може да се замята както на плувка, така и на дъно с неголяма тежест. Рибката се закача на кука с големина около №10. Лекото подръпване обикновено води до резултат. Костурите са гладни и мърдащата рибка е неустоима за тях. Също добра работа вършат торните и белите червеи.

На 1300 метра над морското равнище се простира яз. "Доспат". С дължината си от 19 км той дава неограничени възможности за бивакуване край бреговете. Тук безспорно най-търсената риба е пъстървата. Тя не обича топлото време и затова през лятото уловът й е епизодичен. За сметка на това и тук костурите доминират. От мирните риби може да се улови шаран, каракуда, бабушка и уклей.

Яз. "Батак" е разположен на 1100 метра и е най-ниският от изброените. Според мнозина той държи най-добра рибна популация. Освен костура, който е основен хищник, тук се разпъват и въдици за шаран, който е разпространен вид. Заради по-полегатите брегове, риболовците предпочитат да използват лодки, за да вкарват стръвта на по-далечно разстояние.

Филетата се пържат

с царевично брашно

Костурът е една от най-вкусните сладководни риби у нас. Има бяло и крехко месо. Той няма люспи, а кожа, която се дере. С тънък нож за филиране се прорязва между месото и кожата на рибата.

Костурът се осолява и се пържи с царевично брашно. В тигана се поставят както изчистените филенца, така и кожичките, които стават като рибен чипс. Пържи се до достигане на златист цвят.

В летните жеги пърженият костур върви отлично със студена бира или изстудено бяло вино.

Реклама
Реклама
Реклама