Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7006051 www.bgdnes.bg

Бобена картина в "Гинес"

Пано от 18 500 бобени зърна в смолянското село Смилян е в Книгата на рекордите "Гинес".

Официалното потвърждение на рекорда ще бъде оповестено в края на октомври, когато в населеното място ще се проведе празник на фасула.

Реклама

"Изработването на картината ни отне повече от 12 години. Интересното е, че всяко бобче е сложено от различен човек. Така е рекорден и броят на участниците в създаването на изображението. Предишният рекорд принадлежеше на Мексико, където имат картина с едва 8000 зърна. Очакваме представители на "Гинес", които ще пристигнат на място и ще направят проверка на постижението. Ние сме спокойни, защото вече се чувстваме част от Книгата на рекордите", обясни пред "България Днес" Илия Годев от посетителски информационен център в Смилян.

Паното се намира в етнографската сбирка "Смилянски фасул и традиционни родопски терлици" при читалище "Проф. д-р Асен Златаров 1927". Всеки посетител има право да залепи на стената само едно зърно на паното. Автор на схемата е местният художник Илко Велинов, като са представени символи от забележителностите на селото и от поминъка му. Срещу всяка залепена на паното половинка от фасулено зърно посетителите записват в специална книга имената си и датата, на която са участвали в сътворяването на паното.

Мащабното изображение с големина 4 на 8 метра и постоянно привлича туристи, които искат да се включат в кампанията. Последното бобено зърно ще бъде поставено от кмета на Смилян Чавдар Червенков. След завършването на паното той гарантира, че ще има нова любопитна кампания, която ще помогне на родопското село да се прочуе в целия свят.

Имат музей на фасула

Бобът е на почит от векове в Смилян и логично в селото имат изграден музей на фасула.

Всяка година в населеното място се отбелязва празникът на смилянския фасул, на който се избират крал и кралица на боба. По време на празника се организират конкурси за най-добър производител, за пано от фасул, за кулинарно ястие от фасул. Самодейният състав към читалището изнася програма от тематични скечове, свързани с отглеждането и обработката на фасула като традиционен поминък.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама