Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7006451 www.bgdnes.bg

5 г. затвор грозят зърнаря Бенчо

Заради това, че укрива Митьо Очите в Истанбул

Днес прокуратурата повдига обвинение на отлюспения от БСП общинар Бенчев

До 5 години затвор грозят бившия зам.-шеф на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, обясняват юристи. Днес зърненият бос е призован да се яви в прокуратурата, където се очаква да му бъде предявено обвинение за лично укривателство на издирвания от Интерпол наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите.

Призовката на Бенчев е връчена миналата седмица, в деня, в който близките на 65-годишния бизнесмен съобщиха, че той е влязъл в болница със сърдечен пристъп. По думите на роднините на отлюспения от БСП общинар той стигнал до спешното заради медийната шумотевица покрай ареста му в Истанбул, която не стихна и след връщането му в България. Заедно с Бенчев тук бяха докарани още шестима нашенци, задържани в компанията на Митьо Очите край Босфора. Сред тях са бившият депутат от ДПС Несрин Узун, две жени, за една от които - Илина С., турските медии разкриват, че е любовница на несебърския Ал Капоне. След като бе предадена на българските ченгета, групата престоя 24 часа в ареста и бе пусната на свобода.

Реклама

Районната прокуратура в Бургас започна разследване само срещу Бенчев за това, че "в периода 2-5 август в Истанбул е помагал на извършител на престъпление, като по този начин е можело да се осуети наказателното му преследване", съобщиха от държавното обвинение. Рязко влошилото се здравословно състояние на Бенчев попречи на разследващите още в края на миналата седмица да го привикат, за да му предявят обвинението, което трябва да стане днес.

Очаква се следователите да разпитат зърнения бос за обстоятелствата, при които той се оказва заедно с издирвания от Интерпол Димитър Желязков. Той духна в чужбина ден преди акцията на ГДБОП в Бургас и Несебър, при която бе ударена организираната престъпна група за рекет, палежи, наркотици с лидер Митьо Очите.

До момента публично се появиха поне три версии за срещата на Бенчев и Желязков в чужбина. По данни на ченгетата Очите изчезнал от България заедно гаджето си, шофьор и бодигард. С кола те влезли в Турция, а за да заличи следите си, Желязков използвал фалшиви документи при преминаването през границата в Гърция. Там вече бил Бенчев на ваканция с част от семейството си. Впоследствие общинският шеф, издирваният мафиот и придружаващите го отпрашили към Истанбул. Там Бенчев трябвало да се срещне с бизнес партньор, за да договарят износ на плодове от киви, отгледани в стопанствата на общинаря и бивш депутат от ДПС Несрин Узун.

Друга версия сочи, че Бенчев случайно срещнал Очите в Гърция. Качил го в колата си едва ли не на стоп, за да го закара до Истанбул. Благородната постъпка на зърнения бос бе обяснена с неговото състрадателно сърце. То не му дало да остави на пътя Желязков, който все още не е добре със здравето, след като бе надупчен с куршуми от мутрите на кръвния си враг Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчев бряг преди две години.

Третата хипотеза бе лансирана от сина на Бенчев - Георги. По думите на наследника на зърнаря "истината е, че той бе тръгнал миналия четвъртък, 2 август, на изследвания в истанбулската болница "Джон Хопкинс хоспитал", но винаги е бил много горд на тема "мъжко достойнство и кураж" и не даваше да се споменава за напредналия стадий на болестта му паркинсон. Затова твърдеше, че е по бизнес дела - не искаше да гледат на него като на болен човек. В истанбулската болница работи най-добрият специалист по неврология в тази област, който го консултира и назначава лекарствата му. В мерцедеса, с който пътуваше, са и документите с насрочените дати за въпросните изследвания". Дали някоя от трите лансирани до момента версии ще бъде потвърдена от самия Бенчев, ще стане ясно, след като той даде обяснения пред разследващите.

Очите чака в турска килия

В Турция до делото за екстрадиция у нас остава Димитър Желязков - Митьо Очите. След ареста на издирвания от Интерпол несебърски наркобос той е откаран в затвора. Там Очите дели килия с още 20 окошарени, сред които и обвинени за терористична дейност. Зад решетките на Желязков е подсигурен достъп до медицинска помощ. Две сестри и лекар са на разположение денонощно на българския бандит, разкриват от пандиза пред "България Днес".

Реклама
Реклама
Реклама