Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7006458 www.bgdnes.bg

Хисарския поп рухва

С мъка живеем този живот, пенсията ми е 200 лв., а давам за лекарства 150 лв. 

"Българските политици са мръсници и крадци, които гледат единствено своите интереси. Сядат на депутатския стол за 4 години, за да оправят своя живот, и изобщо не мислят за народа."

Реклама

Това заяви емоционално пред "България Днес" легендарният певец Димитър Андонов, известен на широката общественост като Хисарския поп.

76-годишният изпълнител е бесен на родните управници, че получава 200 лева пенсия. "До никъде не стигат тези пари. Всеки месец давам 150 лева за лекарства, тъй като от години имам проблеми с краката и се нуждая от болкоуспокояващи. Жена ми също взема 200 лева пенсия. А сега е болна на легло и трябват грижи и за нея. Кой нормален човек може да се оправи с толкова малко пари?! Добре че хората още ме обичат и от време на време ме канят на участия, за да припечеля някой лев допълнително", сподели Андонов.

Хисарския поп призна, че никога не е бил алчен за пари, но животът е труден. В зората на демокрацията сложил 100 000 лева в банка, но тя фалирала и той изгубил парите. Въпреки това успял впоследствие да си стъпи на краката. Изпълнителят е написал нова песен, в която изобличава българските политици, и се закани, че скоро ще я представи публично и вярва, че ще стане голям хит. "Имам над 100 нови песни, които чакат да бъдат издадени, но трябват средства. С мъка живеем този живот. И едните, и другите политици са за бой. Всеки гледа да захапе кокала и извършва геноцид над пенсионерите", добави Хисарския поп.

Андонов признава, че по управлението на Тодор Живков е живял доста по-добре. По времето на социализма песните и славата на народен любимец му носят само проблеми – забраняват му да пее, гонят го от работа, спират участията му в телевизионни предавания. Въпреки това той е привърженик на Тодор Живков и пише песен за него.

Хисарския поп е щастлив, че през всичките тези години жена му е до него и в добро, и в лошо не го е изоставила. "Златна жена имам! Тя управлява цялото домакинство, тя разпределя бюджета, тя върши всичко. Като изкарам някой лев хонорар от участие, веднага й давам парите. Тя ги разпределя правилно. Няма друга такава къщовница като нея. Като пея по кръчмите, идват млади и засукани момичета да се снимат с мен. По 40-50 снимки си правят на вечер с мен. Но жена ми не ревнува, тя ме разбира напълно", каза още изпълнителят на хита "Дай си сърцето".

Андонов е считан за един от основателите на попфолка в България. През 80-те години на миналия век в Хисаря се заражда легендата за Хисарския поп – свещеник, прогонен да се скита по пътищата на България, който пее своите песни, забранени от социалистическия режим по това време.

Началото на своята музикална кариера поставя с кражба на пари от родителите си, с които си купува акордеон. Сам се учи да свири на него – слуша изпълненията по радиото и ги повтаря. Прави записите си сам, с техниката в дома си, а тайно на приятели раздава аудиокасети с изпълненията си. През 1983 г. нелегално издава първата си аудиокасета, разпространявана от ръка на ръка. Хитове от нея са песните "Елена, Елена", "Една цигара", "Дай си сърцето", "Обичам те", "Звезди ли искаш да ти свалям" и "Аз от тебе спомен нямам".

Текст под снимка:

Певецът трудно свързва двата края

Реклама
Реклама
Реклама