Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7006525 www.bgdnes.bg

Кметът на Криводол изплува в еврозлоупотреба

След сигнал за далавери на арендатор

Общински съветник алармира за схема със земеделски земи

Собственици на земи пропищяха от далавери на арендатор, свързан с местен кмет. Това става ясно от сигнал, подаден до областна служба „Земеделие“ - Враца, и до „Дирекция противодействие на измамите“ към Държавен фонд „Земеделие“, съобщава сайтът "Зов Нюз".

За притеснителната схема алармира общинският съветник Христо Доков от Криводол. По думите му десетки частни собственици на земи са се обърнали към него за помощ. Те се оплакват, че фирма „Пепи-Д“ ЕООД – Криводол, е наела декари в землището на града от тях. Сключили договори за срок от една година. След това били автоматично удължени, без да се допитат до отдаващите земите под наем.

Реклама

„Притеснените собственици ме уверяват, че не са подписвали договори за удължаване на наемния договор, както и не са сключвали нови такива, но въпреки това фирмата продължава да действа като наемател на тяхната земя. Нещо повече, същата отдала от своя страна под наем или под аренда на фирма „БИО Фарминг“ АД тези имоти“, пише още в сигнала.

Фирмата "БИО Фарминг" се оказва свързана с кмета на община Криводол - Петър Данчев, твърди се в сигнала. Така пишело в регистрите, където като собственик е посочена съпругата на градоначалника. Дружеството е правоприемник на едноличния търговец Петър Данчев, жалват се още собствениците на земи.

"Страхуваме се сами да търсим истината, за да не бъдем репресирани по някакъв начин", казват още потърпевшите. Затова и поискали помощ от общинския съветник, който от своя страна няма възможност да извърши проверка, защото не се занимава с общински земи. Той на свой ред препраща сигнала към дирекция „Противодействие на на измамите“ и областна служба „Земеделие“ – Враца, с молба да извършат проверки на цялата съпътстваща документация. Отбелязва и че трябва да се прегледат регистрираните правни основания за получаване на субсидии и ако се установи, че в действителност договорите за наем или аренда не се подписват от действителните им собственици, да бъдат сезирани компетентните органи. По думите му само така ще могат да бъдат спрени измамите, ако има такива, чрез които се усвояват евросредства.

От Държавния фонд поясниха, че ще извършват проверка, след като сигналът бъде прегледан от експерти на звеното.

Кметът Петър Данчев не за първи път е под обстрела на избирателите. Миналата година по същото време той попадна в "Господари на ефира" по темата с дърводобива в село Уровене, под претекст че се почиства ливада. След като от предаването правят обща проверка с отговорните органи, става ясно, че това е масова сеч.

Месец след репортажа жителите на Криводол излязоха и на протест с искане за оставката на Петър Данчев пред сградата на общината. Те го обвиниха в некомпетентно управление и поискаха оставката му. Тогава отново се заговори за злоупотреби с европари, като протестиращите твърдят, че са подавали многобройни сигнали до прокуратурата. През май т.г. е разпитван и от спецпрокуратурата във връзка с проект за корекция на река Лева.

Петър Данчев управлява община Криводол за втори мандат.

Реклама
Реклама
Реклама