Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7006659 www.bgdnes.bg

Тайната изповед на Богдан Дочев, съдията, който видя Божията ръка: Марадона ми изкопа гроба!

Никога няма да простя на аржентинеца, зарича се вдовицата на рефера Емилия

"Диего Марадона. Моят гробокопач."

Това е написал съдията Богдан Дочев на гърба на снимка от четвъртфиналния мач Аржентина - Англия от световното в Мексико '86. Тогава аржентинецът вкара гол с ръка във вратата на Питър Шилтън. Попадението е ключово, защото няколко дни по-късно Марадона и неговите съотборници вдигат световната купа.

На фотото, което вдовицата на Дочев държи с треперещи пръсти, Марадона е вдигнал ръце в молитва към Бог преди първия съдийски сигнал. Дали Всевишния е чул аржентинеца?

Реклама

Това не е ясно, но след мача Диего ще каже, че първият гол във вратата на англичаните е вкаран с... Божията ръка.

На заден план на снимката се вижда съдийската бригада. Част от нея е и Дочев, който е страничен рефер в мача.

Българинът така и не размахва флага, за да сигнализира на главния рефер Али Бенасьор за измамата на века. А след това животът му се превръща в кошмар...

"Хора, които смятах за приятели, спряха дори да ме поздравяват - разказва през сълзи вдовицата на Дочев - Емилия. - Богдан се затвори в себе си. Не контактуваше почти с никого. Спря да ходи във футболния съюз, защото оттам му поискаха пари, за да продължи да свири мачове в България. Целият ни живот беше съсипан. Стана още по-трудно да се грижим за дъщеря ни Елена. Когато беше на осем години, тя преживя жестока катастрофа. Неопитна шофьорка я блъсна на пешеходна пътека и буквално я хвърли във въздуха. Положихме много усилия, но част от уврежданията остават за цял живот. Мъжът ми я обичаше повече от всичко на света и сякаш това го крепеше в годините, след като Марадона ни причини това бедствие. Богдан отказваше да се предаде най-вече заради нея."

Дочев почина на 29 май 2017 г. На 81-годишна възраст, забравен от всички. За погребението му отиват шепа хора. От Българския футболен съюз дори не изпращат едно цвете за покойника.

Реклама

Приживе Дочев споделя, че е простил на Марадона.

"Той е малък човек, простил съм му - споделя Богдан пред най-близките си. - На терена веднага видях, че Марадона игра с ръка. Но тогава правилата на ФИФА бяха такива, че страничният съдия може да контактува с главния рефер само ако бъде изрично попитан.

Бенасьор беше много далеч от ситуацията. Той посочи центъра веднага след като Марадона добута топката с ръка в мрежата на англичаните."

"Богдан може и да е простил на Марадона, но аз никога няма да му простя - обещава вдовицата Емилия. - Той разби нашето семейство. Мъжът ми никога вече не беше същият човек след онзи кошмар в Мексико. Сигурна съм, че той би искал да се извини на англичаните, защото те пострадаха най-много от измамата. Но и той си отиде в гроба с тази обида..."

Повече от година след смъртта на Дочев единствените живи същества, към които Емилия и Елена са привързани, са техните котки. В малкия апартамент са запазени топки от големите мачове, които е ръководил българският арбитър, флагчета, сувенири. И голям плакат на талисмана на световното първенство в Мексико 1986 Пике.

Онова световно, което изпрати Марадона на върха на света. И изкопа гроба на съдията, който видя Божията ръка, но не намери сили да разобличи аржентинския измамник на терена.

Измамата на века!

Голът на Марадона с ръка във вратата на Питър Шилтън е най-скандалният момент в цялата история на световните първенства.

След мача пресата на Острова беснее с унищожителни заглавия.

Вестник "Сън": "Гол с ръка, видян от милиони!". "Дейли мирър": "Голът с ръка разби сърцата на нашите играчи. Мексико ще запомни Марадона не като блестящ футболист, а като обикновен измамник". Германската агенция ДПА: "Първият гол беше измамата на века, а вторият - голът на века!".

Дочев мечтаел за финал в Мексико '86

В Мексико Богдан Дочев е с реален шанс да стане първият и единствен български съдия, участвал във финал на световно първенство.

Това признава реферът в своя личен дневник.

"Не крия, че целта ми беше да се представя отлично в Мексико и да взема участие във финала - пише Дочев. - Назначаването ми като помощник-съдия на четвъртфинала Англия - Аржентина означаваше, че мечтата ми може да се сбъдне."

Нещата се обръщат след гола с ръка на Марадона. Реферите за финала Германия - Италия трябва да се изберат с гласуване от комисия на ФИФА. Дочев губи вота с два гласа. От ситуацията печели костариканецът Берии Уллоа Морера. Той става помощник на главния рефер Ротаилдо Армин Фильо в мача за титлата.

 Диего Марадона: Поздрави и целувки!

"Помня, че български съдия призна гола ми с ръка срещу Англия през 1986 година - казва Диего през 2014 г. - Разбира се, знам кой е той - как да не знам. Оттогава всички българи сте мои амигос!

Ако можех, щях да кажа на този съдия: "Да си жив и здрав, амиго!". Обичам България, предайте от мен поздрави и целувки."

Реклама
Реклама
Реклама