Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7007588 www.bgdnes.bg

Шишарката се гаври с крепост

Фолкпевецът Радо Шишарката се изгаври с античната крепост Перистера, недоволстват жители на град Пещера.

Видеото към последната му песен "Приказка за Гана" е заснето на историческия връх, но според местните хора поругава българската история. В клипа млади момичета по къси жълти роклички и без сутиени мятат кръшни гьобеци сред археологическите останки от IV век след Христа.

Реклама

Сюжетът на творбата разказва за далечни времена, когато живял император Шишарка, който имал дъщеря на име Гана. Владетелят решил един ден да я омъжи и започнали боеве между принцове, които искала да спечелят сърцето й. Във видеото има комични боеве насред крепостта, а Гана е пресъздадена от... дебел мъж с руса перука и липсващи зъби. Кулминацията настъпва с припева:

"Гано, Гано, айде, Гано,

да те мятам под юргано".

Клипът има над 50 000 гледания в интернет само за няколко дни. Потребителите приемат видеото като хумористично изпълнение и повечето меломани се забавляват на закачливото парче. На друго мнение са пещерци, които смятат, че е недопустимо подобни видеа да бъдат заснемани в градската им гордост.

"България Днес" потърси Радо Шишарката за коментар около разразилия се скандал. "Не виждам кое е гаврата. Платили сме си, за да снимаме на крепостта, и направихме закачлив клип. Това не е документален филм, а клип, за който изрично сме уточнили, че е приказка за Гана. Няма как да поругавам българската история, защото това е византийска крепост, а не българска", заяви пред вестника изпълнителят, който остана в музикалната история с хита си "Тигре, тигре".

Шишарката добави, че видеото е направено за забавление и той никога не би си позволил да поругае български исторически обекти. "За пореден път се вдига прекалено много шум за нещо, което реално не е важно. В държавата има далеч по-наболели проблеми, а те тръгнали да се занимават с мен", каза още фолкпевецът, който в момента е на почивка в Созопол със семейството си.

Означава "гълъб"

Крепостта Перистера се намира на север от град Пещера. Името й произхожда от гръцки и означава "гълъб". Представлява крепост с три пояса крепостни стени и шест отбранителни кули, разположени на най-вътрешната крепостна стена, според археолозите е датирана към IV век сл. Хр., като е съществувала поне до VII век включително. Археолозите смятат, че на същото място вероятно е съществувало древно тракийско светилище.

По време на разкопки екипът на археолога доц. д-р Бони Петрунова открива над 300 уникални находки. Сред тях са множество монети, някои златни, част от които от времето на император Юстиниан (VI в.).

Реклама
Реклама
Реклама