Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7008363 www.bgdnes.bg

Райна Божичкова, шеф на Централните софийски гробища: Връщаме пластиката на Пепа Николова

Между 14 и 20 са посегателствата на месец

КОЯ Е ТЯ

Райна Крумова Божичкова е директор на ОП "Гробищни паркове". "България Днес" се свърза с нея, за да коментира поддръжката на гробищата, както и зачестилите поругавания на гробове.

- Г-жо Божичкова, много хора са недоволни от поддръжката на софийските гробища заради обрасли и занемарени гробове. По какъв начин се поддържат гробищните паркове?

Реклама

- Има поддръжка. Паркът е голям и обмисляме как да има постоянно и качествено почистване.

- Преди няколко дни стана ясно, че пластика от паметника на Пепа Николова е открадната. Има ли начин да се възстанови за сметка на гробищата?

- Със сигурност пластиката ще бъде възстановена, няма как да оставим нещата така. За това отговаря фирмата, охраняваща парка, която ще поеме напълно разноските. Към момента няма невъзстановени щети.

- Кой отговаря за възстановяването на установени щети по гробове?

- Охраната на гробищните паркове е възложена на охранителна фирма съгласно сключен договор за обществена поръчка. Съгласно договора всички установени щети на гробищните паркове, които са общо 9 на брой, се възстановяват за сметка на охранителната фирма.

- По какъв начин се опазва територията на гробищата?

- Има изградено частично видеонаблюдение, което в момента разширяваме. Чрез специална система предоставяме график на охранителната фирма за това кои фирми и физически лица ще работят в парка, на кой парцел, ред, както и вида на работа, която ще извършват. При констатиране на нарушения и грабежи охранителната фирма сигнализира в полицията и лицата се задържат.

- Защо е частично видеонаблюдението?

- Територията на Централните софийски гробища е 824 декара. С оглед на буйната растителност и на инфраструктурата на парка, който е на 130 г., засега не може да предприемем цялостно монтиране на камери.

Реклама

- Има ли охрана?

- Да, денонощна е.

- През годините с колко случаи на кражби от гробове сте се сблъсквали?

- Ако трябва да дам статистически данни, мога да кажа, че съпоставяйки предходните 4 години, посегателствата са намалели. Преди посегателствата над гробища са били средно по 60-70 на месец, през миналата година бяха 30-40, сега са между 14 до 20.

- Има ли заловени крадци досега?

- Не мога да коментирам, защото това не е в моята компетенция, само органите на реда могат да кажат. Знам само, че през ден се задържат лица, които са заподозрени в грабежи от гробищата.

- Обмисляте ли промяна на правилата и опазването на гробищата, защото явно досегашното опазване не дава резултат?

- Обсъждаме идеята да заработи и конна полиция, но засега само обсъждаме. В момента заради зачестилите вандалски прояви около Централните софийски гробища обикалят три автопатрула.

- По-рано тази година паметникът на Стефан Стамболов също беше осквернен, бюстът - откраднат. Към днешна дата възстановено ли е откраднатото, в какво състояние се намира?

- Паметникът на Стефан Стамболов още се възстановява. До 20 дни новият бюст ще бъде монтиран.

Алекс Сърчаджиева:

Обещаха, че ще възстановяват щетите

Разговаряхме с управата на гробищата и те обещаха, че щетите ще бъдат възстановени за тяхна сметка. Това коментира пред "България Днес" актрисата Александра Сърчаджиева. Водещата каза, че е минала през всички процедури, а комисия вече е огледала набезите по паметника на майка й Пепа Николова. "Казаха, че ще се свържат с Георги Чапкънов, който да изработи отново пластика. Не знам кога ще стане това, все пак това е вид творчество и отнема време", сподели чаровната актриса.

Гробове на известни

     тънат в мизерия

Преди дни паметникът на актрисата Пепа Николова бе поруган. Пластиката от нея беше изтръгната и открадната. Седмици по-рано бронзовият бюст на Стефан Стамболов бе откраднат. Посегателство имаше и върху мястото, където са положени братята Каблешкови. Но това не са първите посегателства от апаши върху последните домове на покойниците.

Историята помни и гаври с висши персони в страната. Малко след погребението на бившия премиер Андрей Луканов апаши опитват да изкъртят мраморния му паметник. Кражбата не завършила благополучно за крадците, които гневни употребяват гроба като тоалетна. През годините жертва на крадци се оказват гробовете на бившия Първи Тодор Живков и на дъщеря му Людмила. За да избегнат нови вандалски прояви, бронзовият лик на Тато отдавна е прибран от семейството му. Под обсадата на недоброжелатели попадат и вечните жилища на народните любимци Гунди и Котков. Преди време върху надгробните им плочи се появи надпис със спрей.

Освен вандалщина гробовете на много видни български дейци са потънали в мизерия. Един от тях е паметникът на Пенчо Славейков. Каменните плочи, заграждащи гроба, са напълно изкъртени, мястото е непочистено и занемарено. Парцелът на поетесата Елисавета Багряна също е буренясал. Последните домове на писателите Елин Пелин и Ран Босилек също са заринати с трева, а плочите са хванали тревист мъх, тъй като не са чистени от дълго време.

Затънал в мизерия и растителност е и паметникът на писателя и автор на химна на българската просвета "Върви, народе възродени" Стоян Михайловски. Въпреки че е почти 2 метра, каменната статуя почти не може да се види заради буйната трева, която го е обхванала.

Реклама
Реклама
Реклама