Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7008452 www.bgdnes.bg

Жена великан взела страха на стрелеца от подлеза

Три пъти нападан, един път от жена

Гигантката ограбила Иван, той се снабдил с патлак

Стресиран и нападан няколко пъти се оказва стрелецът от столичния подлез Иван Тонев. Бившият полицай се снабдява законно с патлак, след като последния път му скача едра мадама.

"Момичето е било високо над 180 см, доста над Иван Тонев. Целта е била да го ограби, но всъщност го е и понабила. През другите два пъти отново е нападан на улицата. Затова и се снабдява с пистолета - за самозащита", разкри пред "България Днес" след гледането на мярката адвокат Стефан Стефанов. Той смята, че Тонев няма защо да остава в ареста, при условие че е действал в неизбежна самоотбрана. В досието си има само едно провинение - за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди през 2008 година. Бивш полицай е, а разпитаните по случая негови близки и познати твърдят, че не е конфликтен.

Реклама

Сблъсъкът между Иван Тонев и пострадалия Кирил Александров се разиграва пред смаяните очи на минувачите около 10 сутринта на 24 юли т.г. Причината е, че кучето на Киро маркира територия - изпикава се точно пред магазина на Тонев. С домашния любимец е жената на Александров. Тонев, който е собственик на два магазина в подлеза, прави забележка. В този момент се появява и едрогабаритният Кирил, скача на Тонев с полицейска палка с метален връх и замахва да го удря.

"Смятам, че мъжът и жената са имали конфликт - скарали са се, преди да стигнат до магазина на Тонев. Затова и мъжът е вървял отзад, бил е афектиран от скандала с жена си и е тръгнал да си го изкарва на Иван", обяснява адвокат Стефанов в съдебна зала.

След като Кирил Александров тръгва да напада Иван, той вади законно притежавания си „Глок“ и стреля в корема на мъжа с кучето. Александров пада на земята, жена му започва да вика за помощ и незабавно са извикани полиция и линейка. Мъжът е откаран с опасност за живота. Миналия петък е изписан и изпратен за домашно лечение. Той е категоричен, че Иван Тонев се е опитал да го убие.

В съдебната зала адвокат Стефанов заяви, че на лявото бедро на Тонев има синина, и е поискал да се направи експертиза, която да установи дали тя е вследствие на ритник от Александров.

Тонев е оставен окончателно в ареста на 2 август. Причината за това е, че е стрелял два пъти. Първия път оръжието засича, втория път улучва опонента му в корема. Това е и основният мотив на съда да потвърди мярката. Според магистратите Тонев представлява висока обществена опасност и предвид факта, че е искал умишлено да убие Александров, както и че стреляйки два пъти, е застрашил живота на преминаващите по това време през подлеза.

Вследствие Александров губи единия си бъбрек, но оцелява.

Грозят го 10 г. зандан

За опит за умишлено убийство законът предвижда наказание като при извършено убийство. Ако все пак прокуратурата събере достатъчно доказателства в друга насока, може да промени обвинението в нанасяне на тежка телесна повреда при неизбежна отбрана. По закон това престъпление се наказва с до 10 години затвор. Toзи вариант е малко вероятен, прогнозират експерти.

Пред магистратите Иван Тонев обясни, че е стрелял, за да се защити, тъй като жертвата му го е заплашила. "Съжалявам. Можех да стрелям встрани от човека. Съжалявам и че се оказах по маршрута на семейство Адамс, които разхождат кучето си въоръжени с палка. Ако го нападне друго куче, да го пребият, ако ги нападне човек - да го убият", каза, след като чу решението на съда, Тонев на път към ареста.

Реклама
Реклама
Реклама