Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7008848 www.bgdnes.bg

Социалните захапват сина на Йоско

Агенцията за закрила на детето ще се заеме с непълнолетния син на Йоско Костинбродския - Валентин, който бе погнат за грабеж на яке! Софийският градски съд указа на прокуратурата да уведоми социалните какви ги върши 16-годишният младеж, за да се провери дали той и приятелчетата му не са деца в риск, оставени на самотек, научи "България Днес".

На другия полюс е адвокатката Тезгюл Лютфиева, която защитава тийнейджъра. Тя се закани, че ще сезира Агенцията за закрила на детето, защото непълнолетният й клиент е бил разпитван без адвокат и без педагог. Освен това никой не съобщил на родителите, в случая - майката, че синът й е задържан. Жената на изчезналия Йоско разбрала за ареста на сина си от медиите.

Реклама

След като беше задържан преди няколко дни, 16-годишният Валентин вече е окончателно на свобода. Въпреки че разследващият прокурор държи тийнейджърът да е зад решетките, двамата му колеги, които се явяват в районния и градския съд, отказват да поддържат искането за вземане на най-тежката мярка. Градските магистрати посочиха, че колегите им от по-долната инстанция е трябвало направо да прекратят производството заради кашата на разследващите, а не да решават да пуснат наследника на Йоско без мярка. Остава неясно защо прокурорите не комуникират помежду си и не се разбират, за да спестят време на магистратите и пари на данъкоплатците. Гледането на случая в Софийския градски съд вчера стана при закрити врата, защото обвиняемият е непълнолетен.

Според ченгетата на 2 януари Вальо заедно с Емилиян М. и още един авер са ограбили мъжко яке "Адидас" на стойност 55 лева. Случката се разиграла към 18 ч. в столичния Северен парк. Триото нападнало потърпевшия Димитър. Вальо и Емилиян стояли заплашително с маски на лицата, а мистериозният им съучастник казал на жертвата: "Сваляй си якето, за да не те започнем", пишат криминалистите в постановлението за привличане.

"Въобще не съм бил там и не съм извършвал такива неща", заяви пред "България Днес" самият Валентин. По думите му той е накиснат от непозната девойка, която е основният свидетел. По това разследване няма дори разпознаване, а и не знам как някой може да бъде разпознат, ако е бил с маска", вайка се защитничката Тезгюл Лютфиева. Членове на Йосковото семейство смятат, че наследниците му са погнати единствено заради именития си баща, като подозират, че като посяга на най-милото му, МВР го притиска да се върне.

По-големият син на бандита от Безден попадна в полицейския капан в края на юни, когато бе задържан с десетина авери на връх Шипка. Според разследващите Иван Йосифов е движил банда, опитвала да наложи монопол на софийския наркопазар. Криминалният тип Венцислав Дамянов - Венци Боксьора го накисва, че Малък Йоско се разбрал с кримигероя Стефан Гевгелийски да трепе полицаи и прокурори, които не му приключват делата.

Самият Йоско от село Безден изчезна през февруари 2014 г. след игра на котка и мишка с полицията. Йоско е съден задочно като шеф на наркогрупа и на бандата за мокри поръчки „Килърите 4“, като е оправдан окончателно за покушението срещу Киро Японеца през 2003 г.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама