Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7009754 www.bgdnes.bg

Лъсва връзка между Баретата и Очите

Златко на разпит за Митьо заради "Аркус-сигурност"

Двамата наркобосове се отдават на охранителната дейност

За бизнеса на Димитър Желязков- Очите ще бъде разпитан Златомир Иванов-Баретата. Повод за това е назначената от спецпрокуратурата проверка на фирма "Аркус-сигурност Бургас" и всички лица и дружества, свързани с арестувания в Истанбул несебърски наркобос, научи "България Днес".

От години Баретата и Очите са сочени за партньори в охранителната дейност, но официално по документи нямат нищо общо. Тънката връзка помежду им в легалния бизнес лъсва покрай бащата на Златомир Иванов- Иван. Именно 73-годишният мъж ще бъде извикан първи при ченгетата, за да даде обяснения, разкриват разследващите.

Реклама

Взаимоотношенията между Иванов и Желязков са разкрити покрай проверяваната фирма "Аркус-сигурност Бургас", издават ченгета. Дял в дружеството притежават общинският съветник от БСП Бенчо Бенчев (30%), собственикът на автокъщи Георги Дросев (20%) и бившият началник на Криминална полиция в Бургас и настоящ управител Иван Владимиров (17%). Най-голям дял в дружеството има друга охранителна фирма със сходно име - "Аркус-сигурност София" ООД (33%). Управител и едноличен собственик на капитала на столичната фирма е Валерий Любенов, показва справката на разследващите.

"Аркус-сигурност София" е регистрирана на бул. "Шипченски проход" 47. Това е същият адрес, на който са регистрирани фирми, свързани със Златомир Иванов. Освен това Валерий Любенов е управител и на още една фирма- "Аполо секюрити". Неин собственик е 73-годишният Иван Иванов Иванов - баща на Баретата, разкриват ченгета.

"Аполо секюрити" е създадена през 2016 г., но фирма с това име съществува и в края на 90-те, когато поема част от дейността на получилата отказ за лиценз "Аполо и Болкан". Дружеството на дядо Иван според документите за създаването му се занимава с детективска и охранителна дейност. Така Иванов-старши продължава семейната традиция, свързана с яки момчета, силово застраховане и охрана, с която години наред се прочу синът му Златомир. Според хора от подземния свят бащата на Баретата е само фиктивен собственик, а бос в сянка е синът му. Заради многобройните дела за наркоразпространение и конфискация на имуществото му Златко Баретата от години няма фирми на свое име. Дълго време легалният му бизнес се движеше от неговата съпруга Калина и сестра му Меглена. В схемата е привлечен и баща му Иван, убедени са спецченгета.

След като Иван Иванов даде показания пред разследващите, на събеседване вероятно ще бъде извикан и синът му Златко Баретата, разкриват разследващи.

Мащабната проверка покрай Митьо Очите засегна и един от големите акционери в "Аркус-сигурност Бургас“, общинаря Бенчо Бенчев, който се сдоби с две обвинения и гаранция от 50 000 лева след ареста на Желязков в Турция.

Реклама

Бенчев вкарва 57 патрона в спалнята

Обвинение за укривателство получи общинарят Бенчо Бенчев, който бе погнат след ареста на Димитър Желязков в Истанбул.

Според разследващите в Солун общинарят се срещнал с Митьо Очите и със собствения си автомобил го транспортирал през гръцко-турската граница до Истанбул. От 2 до 4 август 2018 година пък му е предоставил стая в хотел "Рамада", която е била резервирана на името на Бенчо Бенчев, но настанен в нея се оказва издирваният с червена бюлетина Димитър Желязков. Ако бъде признат за виновен, общинарят може да получи до 5 години затвор.

Бенчев получи обвинение и за притежание на боеприпаси без разрешително. Става въпрос за 57 броя патрони, които са намерени в спалнята на бизнесмена, и той не е представил необходимите за тях документи. Ако бъде доказана вината му по това обвинение, предвидената присъда е от 2 до 8 години, подчерта окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

"Очаквам обективен процес, не приемам обвинението и смятам, че разследването ще докаже истината. Не съм укривал Митьо Очите, озовах се с него в Турция случайно", твърди Бенчо Бенчев.

Реклама
Реклама
Реклама