Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7009818 www.bgdnes.bg

Кметът на Нова Загора Николай Грозев: Спирам да ръся захар срещу катастрофите

Инцидентите бяха намалели, по пътищата ни е пълна лудница 

КОЙ Е ТОЙ

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.

Името на Грозев нашумя, когато стана ясно, че по негова заповед по пътищата около Нова Загора са изсипани 50 кг захар срещу тежките катастрофи. Той се позовал на стара рецепта на Ванга. Новото му начинание е строежът на място за поклонение на пророка дядо Влайчо в село Коньово.

Реклама

- Г-н Грозев, намаляха ли катастрофите на територията на община Нова Загора, след като по препоръка на Ванга ръсихте захар по пътищата?

- Миналата година бяха намалели. Тогава го отразих, но след това реших да не се занимавам повече. В България всичко се обръща по различен начин. Може и аз да съм постъпил по-различно. Всеки вижда какво става по пътищата - пълна лудница. Катастрофите и карането с висока скорост не спират. Има държави, където се водят войни, и имат по-малко жертви, отколкото у нас годишно на пътя.

- Как това може да бъде спряно?

- Трябват много строги мерки и санкции, както е в европейските държави. Нямаме качествено санкциониране, което да повлияе на шофьорите. Парламентът решава да има знаци и ограничения по магистралите, а да се кара с 200 км/ч. и да няма кой да ги спре. Катастрофите ще намалеят, когато водачите се научат да бъдат по-спокойни зад волана, да карат по-културно. Точно както, като минат граница и шофират в чужбина. Иска ми се, но не ми се вярва. Както има една приказка - "А дано, ама надали".

- На какъв етап е изграждането на комплекса в памет на дядо Влайчо?

- Строителството върви с пълна сила. Захванали сме се с нещо, което досега не е правено. Сградата е много специфична. Към момента е завършена на груб строеж и до нея започваме изграждането на параклис. Всички подземни комуникации са прекарани - водопроводи, осветление, сонди за вода. Искаме да го направим да е с повече електроника, защото ще липсва работна ръка. Плановете ни са на 15 август 2019 г. да бъде откриването. Опитваме се да спазим срока, който обещахме още в началото.

- Датата не е случайна - 15 август е рождената дата на дядо Влайчо. Обяснете на хората защо неговите дела са важни и той трябва да бъде почетен с комплекс.

- Правим нещата не само за паметта на човека, колкото заради това, че е бил ненадминат ясновидец, който е живял по нашите земи. Много хора са го търсили и са стояли с дни пред входната му врата. Идвали са дори цели кервани. Това са били хора в нужда, които са търсили лечение и помощ. Правим този комплекс, за да съберем всичко, което е свързано с дядо Влайчо. Там ще бъдат неговите вещи и дрехи, така че да се усети голямата духовна енергия на този човек. И това някак си да помага на хората - да им действа успокояващо и да почувстват облекчение. Когато отидат в този дом на доброто и докоснат неговите неща, да намерят решение за проблемите си.

Реклама

- Разкажете за срещата си с Дядо Влайчо.

- Бях на 20 години, когато за пръв и последен път през живота си срещнах този човек. Никога не съм вярвал, че нещо или някой така силно ще повлияе на живота ми. Имаше много хора, чакащи пред къщата му, но за мое огромно учудване той ме извика по име. Казал ми е 3-4 неща, които се развиха точно по неговите думи. Тогава тренирах футбол. Играех при юношите на "Сливен" и го попитах дали от мен ще стане добър футболист. И той ми каза с топка да не се занимавам, защото ще претърпя 5 операции. Впоследствие и петте хирургически интервенции ми ги направиха. Каза ми да се стягам, защото един ден ще работя за много хора и те ще разчитат да им помагам.

- Хората как приемат градежа на комплекса?

- След като обявихме, че строим дом на доброто, много хора от цяла България се отзовават. Дори на някои вече им се обаждат да спрат да изпращат средства. Има възрастни хора, които дават пари от малките си пенсии. Има една жена от София, която пет пъти изпрати по 100 лева от пенсията си. Явно дядо Влайчо много й е помогнал преди години. Друга възрастна жена от Пазарджик също дарява. И всичко това на фона, че все още няма масова реклама на това, което правим. Има много истории на хора, свързани с дядо Влайчо. Дано някой ден да бъдат описани в книга.

- Да разбирам, че финансирането е осигурено и няма как парите да са пречка за довършването на градежа?

- Към момента няма такава пречка. Даренията продължават да пристигат.

- Планирате ли кампания, с която да популяризирате мястото?

- Трябва да бъде популяризирано делото на дядо Влайчо, защото е нещо много добро за хората. Ако искаме той да бъде полезен, трябва да достигне до хората. В един момент бях разочарован как някои представители на църквата започнаха да се противопоставят. Дядо Влайчо е достатъчно известен сред хората и всеки, който желае, може да посети комплекса след откриването. Дядо Влайчо никога не е ставал баща, но е излекувал много бездетни семейства. Искам да помагаме на хората, защото имат нужда от помощ в тези времена. Не е само аз като кмет да направя нова улица и хората да вървят по нея. Ако човек е болен, лъскавата улица няма да му помогне. Вярвам, че хората в беда ще посещават този комплекс.

- Вярата в силата на дядо Влайчо не е ли безверие в институциите? Щом хората не намират спасение на едно място, го търсят на друго.

- Не мога да кажа. Но 40 години след виждането ми с дядо Влайчо още съм щастлив от срещата си с него и всички неща, които ми е казал. И продължава да се случва. Колкото повече остарявам, помъдрявам и разбирам какво точно ми е говорил. Вярвам, че ще продължава да се случва и в бъдеще. Трябва да му се продължи делото - да се помага на хората. Това е неговият завет.

- Споменахте противопоставяне от страна на църквата. Защо не искат да бъде изграден този комплекс?

- Още от минали години дядо Влайчо и баба Ванга не са били приети добре от църквата. Аз съм православен християнин. Помагам и на църкви в нашата община. Надявам се, че няма да има повече проблеми. Не трябва да има подобно противопоставяне.

- Какви други големи проекти се случват в общината?

- Най-мащабното е санирането на сгради - над 20 на брой. Направихме пожарната и полицията. Започваме реконструкция на градския стадион - нови съблекални, нови трибуни, козирка. Това е полезно за отбора, който винаги е в челото на Югоизточната трета лига. Важна ни е и приватизацията на общинската болница, защото всички общински лечебни заведения в страната са в трайно затруднение. Търсим изход от това положение, така че да продължи да е болница и в следващите 50 години. Да премине в по-добри ръце и да се управлява по-добре. Само преди два дни завършихме и ремонта на фонтана в центъра на града. Поставихме нещо различно - светещи букви на надпис "Нова Загора".

Реклама
Реклама
Реклама