Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7011233 www.bgdnes.bg

Баба Василка отива в социален дом

Денонощни грижи ще получи немощната старица 

Немощната баба Василка от самоковското село Ярлово ще бъде настанена в социален дом. Хубавата новина съобщи пред "България Днес" кметът на селото Васил Миленов.

"Подготвяме документите тези дни и ще ги изпратим на социалните. Очакваме след това баба Василка да бъде настанена в социален дом, където ще се полагат всички необходими грижи за нея", разказва управникът пред вестника.

Реклама

Преди две седмици "България Днес" ви разказа за мизерията, в която живее 72-годишната жена, и тежката съдба, която я е сполетяла. След като е отгледана от баща побойник, а след това живее с мъж насилник, днес баба Василка е напълно сама в наследствената си къща. Прекарва два инсулта и вече не може дори да говори. Няма ток от 4 месеца и вечер се прибира пипнешком. Къщата й още малко ще падне, затова пенсионерката се е настанила в мазето. Макар да има прозорци, те са толкова мръсни, че трудно прониква дневна светлина. Страдалката има сестра и двама братя, но тях ги е гнус и не желаят да полагат грижи за нея. Единственият човек, който бди над немощната старица, е комшийката й леля Ваня. Жената е с 10 години по-възрастна от нея, но сърце не й дава да я остави да умре в мизерия.

"Много ми е мъчно за нея! По чудо е жива още. Всяка вечер минавам през къщата й, за да се уверя, че се е прибрала и всичко е наред с нея", разказва пред вестника покровителката й.

Миналата седмица екипът ни подаде сигнал в Агенцията по социално подпомагане в Самоков. Директорът й Иван Карагеоргиев увери, че ще провери случая. Преди няколко дни социални работници са посетили баба Василка и са видели мизерията, в която е потънала. Те помолили кмета Васил Миленов да изкара документи на пенсионерката, понеже тя няма дори лична карта.

След като това стане, възрастната старица ще замине в социален дом в покрайнините на Самоков, където денонощно ще полагат грижи за нея, а леля Ваня ще й ходи само на гости за по чаша чай.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама