Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7011507 www.bgdnes.bg

Безплатни прегледи за жители на малки населени места advertorial icon

„Агрион“ тръгва с мобилни медицински екипи за изследвания в цялата страна

До 5 септември българската компания за управление на земеделска земя „Агрион” организира безплатни медицински прегледи в 157 населени места в цялата страна. Целта на кампанията „Дни на здравето” е да се подпомогне профилактиката на социалнозначими заболявания, уточниха от дружеството. Медицински екипи, наети от земеделската компания, ще правят анализ на кръвната захар и кръвното налягане на всички желаещи. Те ще дават практични съвети за предпазване от диабет и конкретни препоръки според резултатите на хората.

Инициативата „Дни на здравето“ се организира за поредна година и е част от социално отговорната дейност на земеделското дружество за подпомагане на българското здравеопазване и превенция на най-уязвимите групи. Плановете на компанията са в рамките на инициативата да бъдат прегледани над 4500 души.

Информация за датите и населените места, където ще има мобилна медицинска станция на „Агрион“, може да откриете на сайта на земеделското дружество на адрес https://www.agrion.bg/bg/dni_na_zdraveto/ и на фейсбук страницата на компанията https://facebook.com/agrion.bg/.

„Следвайки социалноотговорната политика на компанията, искаме да помогнем на по-възрастното население и всички желаещи да получат безплатна информация за състоянието на кръвното си налягане и кръвната захар“, коментираха от мениджмънта на компанията. Това спестява време и средства на хората за изследване и посещение на лечебни заведения, които често са далеч от селата.

Данните показват, че голяма част от жителите на селата не проверяват редовно кръвната си захар и не следят кръвното си налягане. В повечето случаи хората, предимно от по-възрастните поколения, нямат никакъв достъп до лекар, а липсата на адекватни медицински услуги са един от най-големите проблеми в малките села. Голяма част от тях прилагат самолечение, което може да се окаже фатално. Затова медицинските екипи ще дават и конкретни препоръки на всички, които се подложат на изследвания.

Според официалните данни на Министерство на здравеопазването над 520 хил. души в България страдат от диабет, което е близо 9% от населението. Над 40% обаче не знаят, че са болни, заради липсата на редовна профилактика. В много случаи липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.

Още по-стряскаща е статистиката при хипертонията. По последни данни над 2,7 млн. души страдат от повишено кръвно налягане.

Това е и причината екипите на „Агрион“ да насочат усилията си към изследване именно на тези болести.

Целта на инициативата „Дни на здравето” е да се подпомогне профилактиката на социалнозначими заболявания. „Ние вярваме, че към собственото си здраве трябва да се отнасяме със същата отговорност, както към земята си ”, казаха от „Агрион“.

Посетителите ще могат да участват в томбола с награди.

Реклама
Реклама
Реклама