Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7011721 www.bgdnes.bg

Китай представи роувъра за обратната страна на Луната

Китай показа на пресконференция снимки на роувъра, който трябва да кацне на обратната страна на Луната тази година, съобщи Синхуа, цитирана от БТА. 

Роувърът е четвъртит с два сгъваеми слънчеви панела и шест колела. Дължината му е 1,5 м, широчината 1 м, а височината 1,1 м.

Реклама

У Вейжън, главният инженер на китайската лунна програма, каза, че роувърът "Чанъе-4" най-общо повтаря външния вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г. Той обаче има "изменяеми части и варираща конфигурация на полезния товар", за да се справи със сложния терен на далечната страна на Луната.

Спускаемият модул на апарата "Чанъе-4" трябва да кацне меко в района Ейткен на Южния полюс на обратната страна на Луната. Той ще бъде оборудван с четири научни инструмента - панорамна камера, инфрачервен образен спектрометър, радарни измервателни устройства, за да направи снимки на лунната повърхност, грунт и структура.

Апаратът ще трябва да издържи на условията на силна радиация, екстремни температури и вакуум. Разликите в температурите на Луната през деня и нощта могат да достигнат 300 градуса Целзий.

Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май.

Всички желаещи могат да дадат предложения за името на роувъра до 5 септември. То ще бъде обявено през октомври. Победителите ще получат парична награда от около 440 щатски долара и ще бъдат поканени да гледат изстрелването на апарата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама