Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7015498 www.bgdnes.bg

Леля Гошка става колекционер

Обикаля музей, впечатлена от „Герника“

Леля Гошка, която спечели милиони от лотария, е решила да инвестира в изкуство и да стане колекционер, научи "България Днес".

Нашенката, родом от плевенския град Искър, е един от най-богатите българи зад граница, след като преди две години удари баснословните 67,99 милиона евро от испанската лотария. На няколко пъти леля Гошка е била забелязвана в прочутите музеи в Мадрид - "Прадо" и "Рейна София". Според слуховете, които обкръжават милионерката, в момента тя се запознавала с шедьоврите на европейската живопис, като се допитвала и до експерти изкуствоведи. Идеята, която била подхвърлена на леля Гошка, била, че една от най-сигурните инвестиции със стопроцентова възвръщаемост и дори печалба е влагането на пари в изкуство.

Реклама

Тъй като животът на нашенката допреди приказната печалба е бил свързан главно с неуморен труд, тя е нямала време да се интересува от изкуство. За да изгради минимална поне представа от живописта, тя посещава музея "Прадо", където са изложени шедьоврите на Йеронимус Бош, Веласкес, Гоя, Ел Греко и редица други майстори на четката. Според думите на запознати обаче леля Гошка онемяла от безсмъртното творение на Пабло Пикасо - "Герника", което е изложено в музея за модерно изкуство в испанската столица "Рейна София". Като научила, че картините могат да струват много повече от злато, имоти и инвестиции в бизнес начинания, Гошка решила, че може да отдели един-два милиона за колекция.

Скъпоплатените финансови съветници на българката одобрили плана като преразумна инвестиция. Така, вместо да остави парите си да спят, за две години леля Гошка вложи част от тях в богаташко имение в тузарски комплекс край Мадрид, развива бизнес с камиони, управляван от синовете й, както и инвестиции в стопанство и лека промишленост в любимото си село Кинтанар дел Рей, където чукна печалбата. Ляла Гошка имаше и намерение да купи сградата на старото училище в родния Искър, но местната управа не й позволи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама