Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7017161 www.bgdnes.bg

8 германци заклещени на остров (СНИМКИ)

Кризисна ситуация, сходна със заклещените деца в пещера в Тайланд, се разигра в Източните Родопи.

Четири деца, две жени и двама мъже от Германия попаднаха във воден капан в река Арда. По подобие на страховитата история в азиатската държава и тази завърши с щастлив край (виж карето).

Реклама

В неделя привечер компанията от 8 души решила да използва хубавото време, за да се разходи край Арда. Двете семейства били настанени в Ивайловград и хасковското село Ефрем. Те дошли у нас заради красотата на Родопите. Нивото на реката било ниско и решили да отидат до остров във водоема. Парчето земя е популярно място за отдих на туристите и достигането му не е трудно.

От водната електроцентрала на язовир "Студен кладенец" традиционно обявили със сирена, че започват изпускане на вода от съоръжението. "Германците изобщо не са разбрали какво се случва. Или не са чули, или не са разбрали за сигнализацията. Нивото на Арда за секунди се е повишило и е станало няколко метра. Нямало е как да се върнат обратно на брега", разказаха пред "България Днес" жители на Ефрем.

Децата започнали да плачат, жените изпаднали в паника, а мъжете започнали да мислят план за спасение. Те подали сигнал и от полицията и пожарната започнали операция по спасяването им.

Шефът на огнеборците дал личната си лодка, за да може бедстващите германци да бъдат спасени. "Акцията продължи около един час. Всички бяха живи и здрави. Нямаха наранявания и затова не се наложи да бъдат транспортирани до болница", обясниха пред вестника от полицията. И като бедстващите си "събратя" от Тайланд се разминават предимно с уплаха.

След инцидента семействата се прибрали по населените места, където живеят, и се заканили, че спират с обиколките край Арда.

Реклама

Само преди месец реката отне живот. 60-годишен рибар изчезна мистериозно във водата. Мъжът е бил със свой приятел на риболов. Изведнъж следите му се губят, като на брега са намерени само дрехите му. Ден по-късно тялото му изплува от водата.

Спасиха 12 деца в пещера

12 момчета от тайландски футболен отбор и техният 25-годишен треньор бяха спасени, след като прекараха две седмици в наводнена пещера в северната част на Тайланд.

Общо 100 души участваха в една от най-големите спасителни операции в историята.

Операцията по изваждането на младежите започна на 8 юли и продължи три дни. През първите два дни бяха спасени осем деца, а на третия - останалите четири и треньорът им. Сред спасените в последния ден е и най-малкият футболист, на 11 години.

Реклама
Реклама
Реклама