Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7017172 www.bgdnes.bg

Малката Мария се подобрява

"Мозъчният отток на бебето на Ренета - Мария, намаля и състоянието на новороденото се подобрява."

Това съобщи пред "България Днес" Пенка Георгиева, председател на пациентска организация "Заедно с теб", която отблизо следи последния случай с издъхнала родилка.

Реклама

33-годишната Ренета Томова почина след раждане в сливенската болница "Д-р Иван Селимински". Заключението на лекарите е, че жената е издъхнала заради белодробна емболия, но нейните близки смятат, че причина за смъртта й е "натискане на корема с лакти и скачане отгоре", за да бъде изродено бебето. На следващия ден състоянието й се влошило, а тя споделила пред близките си, че се чувства като "премазана от ТИР".

"Доц. Ралица Георгиева, неонатолог в СБАЛ на детски болести в София, проведе 10-минутен разговор с лекуващия лекар на бебето - д-р Праматарова. Двете са коментирали състоянието и лечението на детето, както и план за консултации и рехабилитация в София. То вероятно ще бъде транспортирано в началото на септември, тъй като трябва да се стабилизира състоянието му", обясни Георгиева. Малката Мария продължава да е с частична пареза на ръката, причинена от инструментите, но лекарите се надяват, че ще се възстанови напълно.

Родителите на Ренета са видели тялото й в моргата. По техни думи то цялото е било в синини.

"След раждането на Ренета Томова и бебето й е бил направен скенер. Той не е установил счупване на ребра. Раждането е започнало нормално, но при навлизането на детето в родовия канал, напъните са отслабнали. Затова се е наложило да бъде приложен инструментален метод - форцепс", заяви вчера на извънредна пресконференция д-р Васислава Петрова, директор на болницата в Сливен. И добави: "Ние повече от всички искаме да разберем причините за смъртта. Затова очакваме резултатите от аутопсията".

Съдебни лекари от Стара Загора ще извършат аутопсията. Уточнява се дали тя ще бъде направена на място, или тялото на починалата ще бъде транспортирано в Стара Загора. В сливенската болница са назначени проверки по разпореждане на здравния министър Кирил Ананиев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама