Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7017246 www.bgdnes.bg

Арестант сваля гащи пред съдийка

Арестант остана по долни гащи пред съдийка, за да демонстрира раните си, превързани с тоалетна хартия в затворническата болница! Своеобразният стриптийз се случи в Специализирания съд, където съдия Елена Попова гледа мерките за неотклонение на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, и авера му Петър Симеонов, видя "България Днес".

Иван е задържан като тартор, а Петър - като участник в свирепата банда, заловена на връх Шипка, която щяла да налага монопол на наркопазара и да трепе неподкупни полицаи и магистрати. Съдбата на двамата трябваше да се реши преди седмица, но заседанието бе отложено, за да се направи медицинска експертиза на Симеонов. Младият мъж страда от възпален артрит, от който му се образуват рани по тазобедрената става.

Реклама

В съдебната зала д-р Иван Иванов обясни, че състоянието на Симеонов не му позволява да стои в ареста. Причината е, че раните му са вход за всякакви бактерии и трябва да му се правят редовни превръзки. В този момент адвокатката на Симеонов Марияна Тодорова поиска да се провери дали клиентът й е превързан по правилата. "Ще се обърнем и няма да гледаме", каза защитничката.

Без да почака съдът да се произнесе по молбата, задържаният Петър Симеонов свали анцуга си и остана по долни гащи. След като ги подръпна и тях, по хълбоците му изскочиха парчета тоалетна хартия. Оказа се, че именно с такъв материал превързват нуждаещите се в болницата към Централния софийски затвор. "Нямат марли и бинт в болницата", съобщи Тодорова. Арестантът задърпа парчетата хартия, които бяха залепнали за секрета от раните му, и започна да ги развява пред погледа на слисаната съдийка. После ги набута обратно в гащите си и се обу.

От обяснението на експерта стана ясно, че Симеонов старада от хронично заболяване, като определена бактерия е засегнала костите му. В момента бил в ремисия, но можело да се инфектира по всяко време. За да се оправи, трябва да постъпи в специализирана клиника, каквато е Клиниката по хирургия в "Пирогов", да му се вземе микробиология, за да се прецени какъв антибиотик ще му подейства. След като се проведе лечението с хапчета, може да се направи реконструктивна пластична операция, за да се затворят раните му, обясни медикът.

"Няма спор, че здравето на Петър Симеонов е увредено, но това е заради зловредния му навик и пристрастеността му към наркотиците. Той дълги години е неглижирал състоянието си и не си е обръщал внимание. Но тъй като в прокуратурата работим хора, а не други същества, имащи за цел мачкане на обвиняемите, предлагам, ако намерите обективни причини, да го освободите срещу парична гаранция от няколко хиляди лева", призова прокурор Георги Асенов. Той се смили над арестанта и обърна внимание, че все пак става дума за болен човек, който, ако е под домашен арест, пак няма да може да се лекува. Думите на обвинителя накараха близките на болния арестант да заподскачат от радост, че той ще се прибере. Щастието им обаче бе краткотрайно и попарено от съда.

"Вещото лице не казва, че е нужно спешно лечение. Към момента здравословното състояние на Симеонов, макар и влошено, не е пречка да стои в ареста. Той може да бъде транспортиран до МВР болница и едва при влошаване на състоянието му да се стигне до изменение на мярката за неотклонение", запъна се съдия Елена Попова. В четвъртък се очаква да се разбере дали по-висшите й колеги ще се съобразят с медицинската експертиза.

Процесуална изненада

Прокуратурата изненада съда, като представи 8 нови папки с доказателства. "Хубава работа! Защо не ги приложихте преди заседанието?", накара се съдийката на прокурора. Изненадващият ход наложи пауза за запознаване с доказателствата. Оказа се, че това са протоколи от претърсванията, които неясно защо не са дадени веднага след арестите.

Петър Симеонов е задържан единствено заради показанията на Венцислав Дамянов - Венци Боксьора и разпознаване от него, категорична бе адвокат Тодорова. По думите й това са единствените улики срещу клиента й. Той е дал обяснения пред разследващите, но информацията му е останала непроверена.

Аделина ГЕРОГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама