Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7032040 www.bgdnes.bg

Заблудени шарани кълват по Дунав

Заблудени шарани кълват като за световно по Дунав! Още от пролетта в реката се навъждат малки риби по 600-700 грама, като местните предполагат, че са избягали от голям развъдник извън България. Тук-таме се срещат и екземпляри по килограм-килограм и половина. Предполага се, че идват от Румъния или Сърбия. Рибарите ловят шаранчетата след сериозно захранване, най-вече с копекс. Масово рибите си хващат на царевица и бял червей. Люспестите шаранчета са изгладнели и неориентирани, което ги прави далеч по-лесни за хващане.

"За три дни и половина хванах над 100 бройки - разказва един от майсторите с въдица по Дунав Радослав Спиров. - С плувка грам и половина, кука 16-ка, царевица и бял червей и направо ги скъсах. Толкова са неориентирани, че дори е грехота да се хвалиш, че си ги уловил. По принцип дунавският шаран се хваща трудно."

Реклама

Рибата масово се лови в средната част на реката край Оряхово. Въдичарите мятат от брега на около 2-3 метра при дълбочина около метър и половина.

За съжаление на рибарите през последните десетина дни нивото на Дунав рязко падна с близо три метра и рибата се отдръпва. Все пак местните очакват дъждове в началото на септември и вода, идваща от Германия. Дори и нивото да не се вдигне при предстоящото застудяване, шараните отново ще се насочат към бреговете. Ако времето е подходящо, се очаква уловът да продължи дори до ноември.

Преди месец по Дунав се появяват и хубави сомове с тегло от по 3-4 килограма. Ловят ги на земен червей и попово прасе. Очаква се да се появят отново в началото на октомври. През септември по поречието на реката традиционно се лови и щука, която е изключително ценена от рибарите.

Пълнен със стафиди и орехи

Стафидите, около 60 г, се накисват във вряла вода за десетина минути. През това време глава лук се нарязва на ситни кубчета и се задушава в тиган с олио. Щом лукът се позлати, се добавя измитият ориз (към 200 г) и се пържи, докато стане прозрачен.

След това към него се добавят подправките - черен пипер, сол, мащерка, а също и водата. Когато оризът поеме течността, към него се добавят отцедените от врялата вода стафиди, натрошените орехи (също към 60 г) и накрая - ситно нарязаният пресен лук. Всичко се разбърква много старателно.

Шаранът се почиства добре, измива се и люспите му се отстраняват. С плънката се пълни и се зашива с подходящ и здрав конец. Останалият лук се обелва и нарязва на колелца, които се подреждат на дъното на тавичка. Върху колелцата лук се полага напълненият шаран, а около него се разпределя останалото от плънката, което не се е побрало в рибата. Ястието се поръсва с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се оставя да се пече за около час при 180 градуса температура, след което фолиото се отстранява и пълненият шаран се пече още половин час без фолио, докато се позлати. 

Накрая се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз и се сервира горещ. 

Реклама
Реклама
Реклама