Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7043725 www.bgdnes.bg

Рицарски арсенал в имението на Миню Стайков

Арбалет, пищов, патрони и десетина ножа са открити при акцията в палата на алкохолния бос Миню Стайков, обвинен за данъчни престъпления! Рицарският арсенал се видя от кадрите на МВР при обиска по време на операцията.

Собственикът е имал разрешително за оръжие, но не го е държал по правилата и затова то е иззето по административен път. Засега остава неясно дали арбалетът е използван, тъй като в България ловът с такова оръжие е забранен. Експерти коментират, че стрелбата с арбалет е по-точна и поразяваща от тази с лък и едно време вражеските рицари, набелязани за мишени, са падали като круши.

Реклама

Статуя на кентавър посреща гостите на къщата на Стайкови. Вътре има огледала със златни рамки, скулптури, драперии, свещници и мраморни стълбища. В автопарка са открити лимузини за милиони - няколко мерцедеса, "Ауди", джип "Порше Кайен" и други. Според разследващите част от колите са собственост на немска фирма, от която са взети под наем.

В четвъртък късно вечерта от спецпрокуратурата обвиниха Миню Стайков и още 7 души за участие в престъпна банда за държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол - цигари и алкохол, данъчни престъпления и пране на пари. Като участници са обвинени Белун Хазърбасанов - шурей на алкохолния бос, който е брат на съпругата му Рени, както и синът на кмета на Карнобат - Иван Димитров. Търсят се двама от участниците в групата, за които се предполага, че още са в страната.

Стайко Стайков е обвинен задочно и се издирва. Синът на алкохолния бос за втори път се издирва за данъчни престъпления. След като службите го търсеха през 2013 г. повече от месец, сега отново се събират данни за местонахождението на милионерския наследник. По информация на МВР Стайко Стайков се намира в страна от Европейския съюз, разкриха запознати пред "България Днес".

Затова за Стайко Стайков е издадена европейска заповед за арест, която важи само на територията на страните членки. Ангажирани са само партньорските служби на Стария континент, а не Интерпол, който дири бандити по цял свят. В случая на Димитър Желязков - Митьо Очите, който бе спипан в Истанбул, трябваше да се разчита за съдействие на международната полицейска организация Интерпол.

Според запознати Стайков-син най-вероятно се намира в Лондон, където живееше с щерката на другата подпукана от прокуратурата фамилия - на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Възможно е Стайко сам да се прибере, както направи и предишния път, когато го издирваха.

За разлика от 2013 г., когато за скривалище на известния наследник се спрягаха всякакви екзотични дестинации като Карибите, Малдивите и ЮАР, сега ченгетата нямат данни Стайко Стайков да е забегнал толкова далеч.

Реклама

Не така стоят нещата с бившите му сватове. Маринела и Ветко Арабаджиеви може да са навсякъде, затова се търсят по целия свят. Въпреки това издирвачите от чуждите служби са стеснили обръча около тях. За това им помага използването на социалните мрежи, разкриват ченгета. В последните дни Маринела Арабаджиева изтри снимките от луксозните яхти и къщи, които бе споделила, но не спира да харесва постовете на дъщеря си Александра.

20 фирми въртят трансфери

Общо 20 са дружествата, осъществяващи легална дейност и свързани помежду си по случая "Карнобат". През юли т.г. разследващите започват да нищят фабрика за производство на цигари, като, проследявайки замесените, стигат до винпрома. В нелегалния завод, поместен в имот на фирма на кметския син от Карнобат, са наемани арменци. Осигурявано им е всичко, за да не излизат навън и да не контактуват с хората, отговарящи за пласмента на цигарите. На място са открити цигари на стойност 3 млн. лв. Цигарите може да се окажат доста по-вредни от стандартните, коментираха от прокуратурата. Само две от фирмите в схемата са спестили 1,6 млн. лв. данъци, смятат разследващите. В момента тече данъчна ревизия на фирмите и проверка от митниците на 200 бидона с алкохол.

Във връзка с данъчните престъпления шефката на спецпрокуратурата Даниела Начева посочи, че само за няколко месеца бюджетът е ощетен с около 1 млн. лв от фиктивни доставки. Приспаднато е ДДС, което не се полага. В апартамент на счетоводителя на една от фирмите са намерени печати на кухите фирми и на банка. По случая са присъединени няколко дела на Софийската градска прокуратурата, които са били прекратени.

Реклама
Реклама
Реклама