Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7046598 www.bgdnes.bg

Най-патриотичното БГ семейство Мая и Георги: Обличаме в носии децата си от бебета

Хлапетата Елисавета и Матей не пропускат празник нагиздени в шевици

Най-патриотичното българско семейство облича децата си в народни носии за всеки национален празник. Още от пеленачета.

Варненците Мая и Георги Георгиеви попаднаха преди броени дни в полезрението на медиите, след като навръх 6 септември децата им - Елисавета и Матей, блеснаха в народни премени. Това се случва всеки път, когато има национални чествания, а невръстните хлапета освен с носии задължително са и с развят трибагреник още от проходилката. Въпреки че Матей няма още две годинки, а Елисавета е едва на 6 години, малчуганите са свикнали с тежките пафти, калпаци и премени - Ели получила първата си носия още като бебе, смее се майка й Мая.

Реклама

"Ели нямаше годинка, като й подарихме първата носия, но постоянно трябва да се купува, затова и вече има четири. Сама осъзнава, че на празник е хубаво да облече носия, не я караме даже. Матей има само една засега", разказва младата майка. Таткото Георги е категоричен, че патриотизмът се възпитава и не бива децата му само да го смятат за нещо модерно.

"Патриотизмът не е пиар, това трябва да се възпитава от родителите, но трябва да се учи и в училище. Тъжно е, че все повече млади хора смятат, че да си патриот е просто нещо модерно", разказва Георги. Двамата със съпругата му Мая решили да възпитат децата си да познават родните обичаи, носии и празници. Тъй като още от деца и те се запалили по фолклора, обичаите и народните танци. Записали й Ели, която научила доста хора - Дайчовото, Елениното, Чичовото, а най-любими са й народните приказки.

"За Матей не знам дали още осъзнава какво е носията, но Ели става, отваря гардероба и си я облича още преди да измие очичките си", признават родителите. В момента Мая и Георги купуват носиите за децата си, но са категорични, че когато пораснат достатъчно, Ели и Матей ще си имат истински, ръчно изработени премени. Навръх Деня на независимостта - 22 септември, младото семейство отново ще празнува с народните традиции в сърцата, категорични са Мая и Георги.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама