Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7049313 www.bgdnes.bg

Рекорд! Тиква 100 кила отгледа бай Коста

Рекорд! 100-килограмови тикви отгледа 74-годишният пенсионер Коста Самокишев.

Гигантите изникнали във великотърновското село Дъскот. "И други години съм имал големи тикви, но сега е нещо невиждано. Толкова са огромни, че не мога да ги прегърна с две ръце. Диаметърът им е повече от 140 сантиметра. Впечатляваща работа. Невъзможно е и да ги нарамя, много тежат", разказа пред "България Днес" гордият градинар, като посочи и доста кратуни, които са по-дребни, но надминават 50 килограма.

Реклама

Бай Коста разкри пред вестника и тайната за впечатляващата продукция. "Най-важно е поливането. Трябва да е редовно и резултатите идват. Не трябва да се пести от поливане, ако искате големи тикви. Също така значение има и почвата. Земята в нашето село е много добра и виждате какво се получава", радва се на продукцията си Самокишев.

Бай Коста има богата зеленчукова градина, на която обръща всекидневни грижи. Редом до него в трудната работа е и съпругата му Надка, която старателно се включва в селската работа.

74-годишният мъж все още не е решил какво ще направи с огромните тикви. "Жената ще направи нещо вкусно и ще почерпим. Още никой от селото не ми е поискал да опита, но няма да откажа", разсъждава бай Коста.

"Може да ги опечем за сбора на селото, който е през ноември, и да се почерпим всички с вкусна тиква", предложи на свой ред кметът на Дъскот Петър Руменов. Той също е впечатлен от рекордното постижение на съселянина си и го насърчи да продължава с упоритата работа, която да дава още по-сериозни резултати.

Климатичните условия на полубалканския въздух, плодородието на чернозема и добрата вода из землището са благоприятствали за възникване и съществуването на Дъскот. По стари предания селото се разполага върху подземна скала. От там е и голямото изобилие на изворна вода. Преди години е имало 20 действащи питейни чешми в землището на селото, някои от които вече са пресушени. Сега техния брой е 14.

Макар тиквите на Самокишев да са с големи размери, те са далеч от световния рекорд за най-тежка тиква. Върховото постижение принадлежи на белгиеца Матиас Вилемайнс - 1190 килограма. Рекордът е регистриран на 9 октомври 2016 година и остава ненадминат до ден днешен. Плодът е толкова внушителен, че за транспортирането му е необходима подемна машина, а зад него могат да се скрият няколко човека.

Реклама
Реклама
Реклама