Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7049319 www.bgdnes.bg

54 овце уби стръвница

Мечка стръвница нападна и уби 54 овце в родопското село Малево. Това съобщи с тревога пред "България Днес" кметицата Виолета Бакалска.

Агресивното животно от години обикаля край населеното място и създава бели на местните.

"Тази мечка напада стадото ми за трети път в последните 5 години", оплака се Ангел Дамянов, собственик на убитите животни.

Реклама

По негови думи хищникът е влязъл в огражденията, в които овцете са били прибрани след паша. По време на нападението Дамянов не е бил в обора и това му е спасило живота. Мъжът се е прибрал в село Хвойна, а животните му останали в Малево. Електропастирът, който е разположен около обора, е бил включен, за да предпазва животните, но мечката е успяла да го прескочи и достигнала до плячката си.

"Неизбежно е след случката в селото да се говори за мечката. Хората постоянно я обсъждат, но не мога да говоря за напрежение или притеснение. Тук всички казват - ние сме балканджии, не ни е страх от мечки! Свикнали сме с тях, както и с вълците и дивите прасета. Каквото е писано, това ще става", споделя кметицата на селото Бакалска.

От намерените следи експертите са категорични, че щетата е от кафява мечка. От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян обясниха, че ще бъде изготвено предложение за обезщетяване на собственика. Цялото му стадо е наброявало 155 овце, така че са му останали стотина животни.

"Искам да взема мерки срещу мечката, но нямам такива правомощия, защото е защитен вид. Отговорността е на други институции. Нашата сила е в действията на местните хора. Станаха по-внимателни, гледат в селото и около него за следи и фекалии, които мечката може да е оставила. Това можем да направим ние, другото е от институциите", каза още кметицата на Малево.

Мечите нападения не са рядкост в Родопите, като почти винаги те атакуват животни - от овце и кози до крави и коне. Изключително рядко се случва стръвница да нападне човек, като за щастие през последните години няма смъртен случай. Хищниците атакуват най-често през пролетта, когато са се събудили след зимен сън и изпитват глад.

Реклама
Реклама
Реклама