Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7049322 www.bgdnes.bg

Синът на Бисеров трупа пачки от ток

Близо милион лева печалба си е докарал доведеният син на Христо Бисеров Ивайло Главинков, показа проверка на "България Днес". Впечатляващата сума е отчетена от няколкото фирми на Главинков през 2017 г. Тяхната основна дейност е продажба на ток от фотоволтаични централи в цялата страна.

Според финансисти тяхната пазарна стойност е десетки милиони левове, което бе и едно от основанията за започналото през 2013 г. разследване срещу Главинков и Бисеров за пране на пари и укриване на данъци. Подозренията на прокуратурата бяха, че част от средствата за строителството на централите са дошли от засечените в Швейцария недекларирани банкови сметки на ексдепутата и негов доведен баща. След три години разтакаване разследването срещу Ивайло Главинков тихомълком бе прекратено от прокуратурата заради липса на доказателства.

Реклама

След капитулацията на държавното обвинение Ивайло Главинков от своя страна моментално завежда насрещен иск. В него той иска да получи 30 000 лева обезщетение заради причинените му вреди, душевни страдания и окепазяване на доброто име. По време на процеса близки на Главинков разказват, че разследването му се е отразило много зле. Той пиел успокоителни, бил притеснен и унил. Освен това прекъснал всякакви бизнес и лични контакти, била нарушена и връзката му с приятелка, към която по това време имал сериозни намерения. Негов съдружник свидетелства, че публикациите за обвиненията създали и финансови затруднения на фирмата им. Аргументите на Главинков са приети от Софийски градски съд, който оценява страданията му на осем хиляди лева. Парите по закон ще се платят от бюджета на съдебната власт, идващ от събраните данъци, а не от прокурора, повдигнал и после прекратил калпавото обвинение.

Бизнесът на Ивайло Главинков отново действа на пълна пара, показва отчетите на фирмите му, публикувани в Търговския регистър. Само една от тях - "Маврик Лисово", е обявила за миналата година печалба от 759 хил. лв. Дружеството притежава фотоволтаична централа в свиленградското село Лисово, която има 20-годишен договор за изкупуване на произведения ток с държавата на изключително преференциални цени.

Над половин милион лева печалби чакат по сметките и на едноличната фирма на Главинков "Солари Елов дол". Тя притежава друга слънчева централа край едноименното село в община Земен, а инвестицията в строителството се оценява на милиони левове от експерти. Част от средствата идват от заем, отпуснат от фирма на бивш шеф в „Мултигруп“, става ясно от медийни разследвания, цитиращи фирмените документи. Любопитно е, че самата фирма бе част от делото за конфискация, заведено срещу Главинков от Комисията за незаконно отнето имущество. Поводът за иска бе разминаване в доходите и притежаваното от него имущество. След свалянето на обвиненията то също бе прекратено от съда.

Солидни средства по сметките си имат и други две от фирмите на Главинков, произвеждащи ток от слънцето - "Гечев Соларс" и ГИЛС.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама