Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7050386 www.bgdnes.bg

Националът Радослав Василев: Посвещавам гола си на татко

Кой е той?

Нападателят на "Черно море" и националния отбор по футбол на България Радослав Василев е роден на 12 октомври 1990 година. Той се превърна в герой за "лъвовете", след като вкара гола за победата с 1:0 над Норвегия в Лигата на нациите. Юношата на "Славия" е играл още за английския "Рединг", "Любимец", "Септември" (Сф) и кипърския "Алки" (Ороклини). Василев говори специално за читателите на "България Днес".

- Радославе, какво бе усещането да вкараш за България?

- Все още съм много развълнуван и радостен от победата над Норвегия и първия гол, който отбелязах с националната фланелка. Щастлив съм най-вече от факта, че успяхме да зарадваме хората, които дойдоха на трибуните, както и всички българи, които се интересуват от футбол.

Реклама

- Очакваше ли да се появиш на терена след почивката?

- Тайно се надявах да вляза в игра. Изчаках своя момент. Получи се по най-добрия начин, успях да отбележа и да победим.

- Когато в топката летеше към теб, беше ли сигурен, че ще я вкараш?

- Това беше една класическа флангова атака. Направихме добро взаимодействие. Видях, че Страхил Попов центрира и прецених къде е най-добре да се позиционирам. Избрах да потърся топката на първа греда и за щастие се получи хубав гол.

- На кого посвещаваш това свое попадение?

- Искам да го посветя на моя баща. Той винаги е бил до мен, за което съм му много благодарен. В неделя вечер също беше на стадиона.

- Колективът ли е силното оръжие на този национален отбор?

- В българския национален отбор има много добри футболисти и някои по-изявени имена. Но със сигурност основният ни коз е колективът. Това е нещото, които търси и нашият селекционер Петър Хубчев. Отборният дух ще бъде нашето силно оръжие.

- Той явно успява да напипа рецептата?

- Така се получава, че и в двата мача победихме с дебютни голове - първо на Божидар Краев, после моя. Супер е, че успяхме да започнем с две поредни победи. Това не се беше случвало отдавна. Надяваме се да продължим в същия дух.

Реклама

- Имаме ли шанс да играем на европейското първенство?

- Всички българи мечтаят за това нещо. Отборът няма успехи в последните години. Не бива да се главозамайваме от два мача и да мислим, че сме направили кой знае какво. Този добър старт ни дава самочувствие и вече може да мислим за класиране. Но най-добре е да гледаме мач за мач, да трупаме точки и да вървим напред. Не искам да се нагърбвам с прогнози дали ще играем на европейско.

- Усещаш ли любовта на феновете към отбора?

- След мача видях много щастливи хора на стадиона. Мен лично това ме разчувства най-много. Надявам се, че ще дойдат времената, когато Националният стадион отново ще се пълни. Когато аз бях малък, съм присъствал на доста мачове, които се играеха пред пълни трибуни. Това е желанието на всички в отбора. Българинът е зажаднял за футбол.

- Ти познаваш кипърския футбол. Ще победим ли Кипър през октомври?

- Не мога да кажа дали сме по-добри от тях. Със сигурност мачът ще бъде труден. Кипърското първенство е силно. Там играят много чужденци. Дори в отбора, в който аз играх, бяхме цели 16. Във водещите им клубове пък всички са чужденци. Срещу Кипър ще подходим сериозно, както в първите два мача. Не сме в положение да подценяваме който и да е съперник. Ако няма себераздаване и дисциплина, ще загубим. Когато няма големи очаквания, винаги се играе по-лесно.

- Мачът е ден след рождения ти ден. Победа ли ще е най-ценният подарък?

- Има много време дотогава. Първо трябва да работя здраво в клубния си отбор "Черно море". Не се знае кои футболисти ще бъдат повикани и мястото в състава не е гарантирано за никой. Виждате, че селекционерът избира футболистите, които са в най-добра форма, има промени. Който и да играе, важното е да се раздаде максимално и ако може да спечелим за рождения ми ден.

- Труден ли беше пътят, за да си извоюваш място в националния тим?

- Имах един тежък период. Година и половина не играх футбол заради контузия. Представях си развитието си по друг начин. Голът ми срещу Норвегия засега е върхът в моята кариера. Беше страхотно изживяване.

- Щастлив ли си в "Черно море"?

- Чувствам се прекрасно. В този клуб попаднах на точното място. Почти на 28 години съм и осъзнах, че по-скоро е въпрос на късмет, за да уцелиш правилния отбор. Тук имам възможността да се развивам и да показвам добри игри.

- Като юноша стигна до английския "Рединг". Защо не се получиха нещата там?

- Причините са много. Беше доста отдавна. Аз бях малък и с доста по-различно мислене от сегашното. Може би излязох извън България твърде рано, а не бях готов за това. При мен в Англия нямаше никой, бях без родителите си. Периодът беше тежък за мен. Но всяка житейска ситуация ме е научила на нещо. Всяко зло за добро. Сега съм здрав, играя футбол и това е важното за мен.

- Има ли футболист, на когото винаги си искал да приличаш като малък?

- Като дете съм имал своите идоли, сега вече не. Аз съм фен на "Арсенал" и много харесвах играта на Тиери Анри. Трябва да отбележа и Димитър Бербатов, който за мен е класен топ нападател.

- Увеличиха ли се фенките ти?

- Аз си имам сериозна приятелка. Дали Фенките ще се увеличат, това не ме интересува. С човека до себе си се чувствам много добре.

Реклама
Реклама
Реклама