Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7051053 www.bgdnes.bg

Грациите със супер старт

Българските гимнастички започнаха феноменално в отборната надпревара през първите два дни от световното първенство в София. Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн събраха общо 112,700 точки. Те оглавяваха класирането преди изиграването на трите съчетания на големите фаворитки от Русия на обръч.

Тасева (19,400) и Владинова (19,000) си осигуриха класиране във финала на топка. Те бяха съответно четвърта и седма. Калейн допусна грешка и получи 17,700. Битката за медалите беше снощи. Калейн (19,050) и Тасева (18,850) бяха в отлични позиции за финалите на обръч, но крайното класиране стана ясно също след редакционното приключване на броя. Владинова беше с 18,700 на първия уред, който игра.
"Прекрасен старт - отбеляза бившата треньорка на националния ансамбъл Татяна Стоянова. - Момичетата направиха добра заявка за призовите места. Там ни е мястото. Състезателките са приятелки и между тях има градивна конкуренцията. Близките резултати показват, че се работи качествено в националния отбор."
Днес и утре са квалификациите на бухалки и лента. Финалите са в четвъртък вечер от 19.00 ч.
"Бях на тренировката на ансамблите и момичетата са много мотивирани - добавя специалният анализатор на "България Днес" Татяна Стоянова. - Играха без грешка двете съчетания на тренировка. Много са развълнувани. Настроението в тима е приятно. Михаела Маевска и Весела Димитрова се шегуваха."
Според Татяна Стоянова художествената гимнастика много скоро ще получи повече признание в олимпийската програма. В момента комплекти медали се раздават единствено в многобоя на ансамбъла и индивидуалното състезание.
"Вярвам, че максимум до следващите две олимпиади ще бъдат давани отличия и за отделните уреди - сигурна е Стоянова. - Гимнастиката сама ще си извоюва този статус. Това е спорт, който стремглаво се развива."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама