Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7051729 www.bgdnes.bg

Погват брат Галев за боклук

14 бона дължи мафиотът за такса смет

Издирваният от Интерпол Ангел Христов е в черния списък на община Сапарева баня

Данъчните погнаха единия от изчезналите мафиоти от Братя Галеви - Ангел Христов. Той не е плащал такса смет от години. Христов е в списъка на некоректните платци на общината в Сапарева баня. Избягалият от българското правосъдие бивш командос има задължения за около 14 хиляди лева, пресметнали общинарите.

Реклама

Преди да изчезнат, за да не влязат в затвора с присъди за по 5 години, Братя Галеви живееха в тузарско имение в покрайнините на село Ресилово.

Такса смет за огромния имот не е плащана. Според юристи хасиендата се водела на офшорни фирми на Сейшелските острови или в Кипър и де юре Братя Галеви не притежават нищо в Ресилово. Затова и такса смет трябва да се плаща от други лица, а не от търсените от Интерпол мафиоти.

Общината изпратила писма до физически и юридически лица, че чрез съдия-изпълнител ще търси неизплатените суми. Актовете могат да се обжалват от лицата, на които са съставени, в 14-дневен срок от съобщаването им на официалната интернет страница на община Сапарева баня, съобщават от местната управа.

Според жители на Ресилово имението в момента се обитавало от съпругата на Ангел Христов – Радмила, и двете им деца. Мълвата носи, че жената на брат Галев, която е треньорка по художествена гимнастика на деца от Дупница, оставала да преспива в хасиендата само когато имала до късно тренировки с малките грации. Твърди се, че Радмила и децата й имали луксозен дом в София, а отскачали до тузарския имот в Ресилово рядко през уикендите.

Съпругата и децата на другия брат Галев - Пламен Галев, отдавна са се изнесли от България в Лондон. Той подсигурил нов дом за семейството си в британската столица, защото се страхувал за сигурността им. Това станало, когато бруталната банда за отвличания "Наглите" похищава богаташи или децата им заради огромни откупи от стотици хиляди евро. Другата причина Галевите наследници да бъдат изстреляни към Лондон е амбицията на баща им да получат солидно образование. Според местните семейството на Пламен Галев не се е връщало в България дори за кратка ваканция от поне пет години. Жители на Ресилово разкриват, че откакто Галеви са избягали от страната, за имението им се грижи екип от помощен персонал и охрана.

Реклама

В списъка длъжниците към общината фигурират и имената на приближени до Братя Галеви, съобщава БНР. Сред тях е и популярен местен арендатор с прякор Лимбата, който не е плащал такса за битови отпадъци и данък на автомобил. Още един кадър на издирваните Галеви се оказа с проблеми след изчезването им. Става дума за ексдепутата от ГЕРБ Емил Гущеров, известен в родния си град Дупница и с прякора "портиерът на Галеви" заради службата си в имението на мафиотите в Ресилово.

Според прокуратурата Гущеров и още шестима бивши шефове са участвали в схема за източване на милиони левове от държавната фирма "Напоителни системи". Държавното обвинение твърди, че това е ставало чрез сключване на неизгодни договори, присвояване на имущество и неправомерно завишаване на заплатите. Именно за последното ще отговаря пред съда и бившият депутат от ГЕРБ и настоящ шеф на общинския съвет в Дупница Емил Гущеров. От съобщение на прокуратурата става ясно, че Гущеров е обвинен в длъжностно присвояване на близо 70 000 лв. Сумата е прибрана от ексдепутата и трима други шефове на "Напоителни системи" чрез неправомерно повишаване на заплатите им. Врътката е реализирана на 23 март 2015 г. На тази дата като член на съвета на директорите на "Напоителни системи" Гущеров взема решение да се увеличат заплатите на ръководството, в което е и той. Любопитна подробност, посочена в съобщението на прокуратурата, е, че повишението на заплатите влиза в сила със задна дата от 2014 г. и действа до 2017 г. Така Гущеров и колегите му успяват да приберат общо 69 601,29 лв., представляващи разликата между изплатеното брутно възнаграждение и полагащото им се.

Според прокуратурата престъплението на Емил Гущеров е доказано с множество документи, експертизи и разпити на десетки свидетели. На базата на тях е изготвен и внесен в съда обвинителен акт в края на януари 2018 г.

Мафиотите движат бизнеса си

Издирваните от Интерпол мафиоти въртят бизнеса си на столичния бул. "Пушкин", докато ченгетата ги издирват по света. Това показват документи, подадени в Агенцията по вписванията. Там е внесен протокол от общото събрание на фирма "Евро Ойл Груп". В нея дупнишките мафиоти са съдружници с Христофорос Аманатидис-Таки и сочения от МВР за наркобос перничанин Феодор Феодоров-Федката. От протокола се разбира, че Братя Галеви свикват общо събрание във фирмения офис на столичния бул. "Пушкин". Според документа дупнишките мафиоти са изслушали доклад на управителя на дружеството. Документът показва, че то не развива дейност и има нула лева приходи. След като се запознават със състоянието на фирмата, Галеви възлагат на управителя да внесе протокола в Агенцията по вписванията, каквото е законовото изискване. Документът се приема с недоверие от държавните чиновници. Те отказват да го приемат и с допълнително писмо настояват Галеви отново да потвърдят с декларация присъствието си на общото събрание. Впоследствие това така и не е направено.

Реклама
Реклама
Реклама