Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7051802 www.bgdnes.bg

Ветко и Маринела се предават

Нови 47 тома доказателства срещу бизнесмена

До няколко дни Арабаджиеви доброволно се завръщат в родината си

Бизнесменът Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела ще се върнат доброволно в България до няколко дни, обяви сензационно техният адвокат Илиян Василев на заседание на Апелативния специализиран съд. Юристът отказа да даде подробности къде се намират клиентите му и начина на прибирането им в България. Поясни единствено, че това ще стане до няколко дни.
Спецченгета коментираха, че ако твърденията на Василев се потвърдят, това на практика ще направи за смях родните ченгета. От края на август за Ветко и Маринела има издадена европейска заповед за арест, а малко по-късно с търсенето им се задейства и Интерпол. По неофициална информация те в момента се намират в Испания и за да се върнат тук, трябва да преминат поне една гранична проверка, което гарантира незабавния им арест още в чужбина.
"Единственият начин Ветко и съпругата му да се предадат доброволно в прокуратурата е те вече да са си дошли у нас без знанието на властите", коментира спецполицай.
От предишни медийни изяви на Василев стана ясно, че той поддържа редовна връзка с безуспешно издирваните от Интерпол вече една седмица Арабаджиеви. Първият контакт е още в деня, когато спецпрокуратурата атакува притежаваните от фамилията хотели „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив. При обиските бяха открити над 10 млн. лева, чиито произход според прокуратурата е от източване на ДДС. Част от сумите са съхранявани в сейф, собственост на сина им Вълчо Арабаджиев, който е арестуван, докато спи в една от стаите на хотел „Маринела“ след изтощителен купон в притежавания от него бар.


Паралелно с това родителите му бяха обявени за международно издирване. Стана ясно, че от началото на август те са на почивка в скъпарското си имение в Сен Тропе, а след новината за акцията изчезват безследно. Паническото бягство на Ветко и Маринела не им пречи да потърсят защитник на своя наследник.
"Лично Маринела Арабаджиева ми се обади да защитавам сина й Вълчо", обясни преди дни в интервю пред Би Ти Ви адвокат Илиан Василев.
Докато се чака мистериозното завръщане на Ветко и Маринела станаха ясно още подробности около обвиненията за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления - укриване на данъци и пране на пари. Според прокуратурата за близо 5 години Арабаджиеви са ощетили с 9 милиона лева хазната от невнасяне на ДДС. Измамите ставали чрез дружествата, близки до тях - "Виктория Груп корпорейшън" и "Захарен комбинат" - Пловдив.
При разглеждане искането за постоянен арест на сина на Арабаджиеви Вълчо стана ясно, че срещу фамилията има събрани нови 47 тома доказателства. Макар и звучащи внушително, в новите улики според запознати няма нищо съществено. Повечето от тях са стари преписки от разследвания срещу Арабаджиеви, които стигат до под кривата круша. Останалите бумаги са счетоводни документи, открити при обиските в хотелите на Арабаджиеви в края на август. Близки до разследването твърдят, че в тях няма конкретна улика срещу нито един член от хотелиерската фамилия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама