Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7052608 www.bgdnes.bg

Диляна Матеева представи колекция, вдъхновена от рок музиката

Младата дизайнерка Диляна Матеева представи премиерната си колекция Fashion Melody есен-зима 2018/2019 по време на пресконференция в Пресклуб БТА. Петя Джукелова – преподавател в Националната художествена академия, конструктор-моделиер и технологичен консултант на колекцията също участва в пресконференцията. Водещ беше проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и преподавател в Националната художествена академия. За първи път дизайнерката показа с ревю избрани облекла от Fashion Melody. В ревюто участваха лицето на колекцията Мис България 2015 – Марина Войкова, Катерина Слугина и Ивена Загорска.

В самото начало проф. Любомир Стойков представи Диляна Матеева, като отбеляза, че тя „олицетворява новата генерация млади дизайнери, които имат опит и като художници“. „Прави ми впечатление, че Диляна отделя много внимание на детайла и има прецизно отношение към цветовете. Работи по интересен начин с материите и комбинациите между тях.“, сподели още проф. Стойков.

Реклама

По време на пресконференцията Диляна Матеева обяви предстоящите си участия в седмиците на модата в София и Атина, където ще покаже изцяло различни облекла също част от колекцията Fashion Melody. Нейното ревю в рамките на Sofia Fashion Week AW 2018 ще бъде на 18 септември (вторник) по време на вечерта, посветена на дебютиращи дизайнери. Седмицата на модата в Атина (Athens Xclusive Designers Week) ще се проведе от 1-ви до 4-ти ноември, където Диляна Матеева сподели, че за момента няма информация да е участвал друг български дизайнер. В своето изказване тя представи колекцията си Fashion Melody, вдъхновена от женствената елегантност в рока и по-конкретно от лирическите героини в рок песните от края 80-те и началото на 90-те години на XX век. Диляна Матеева акцентира върху характерните за колекцията ръчно направените картини в стил поп арт. В нейните авторски рисунки водещи са изображенията на женски лица, както и на перото – символ на творчество, на композиране на музика, както и препратка към перцата, с които свирят рок китаристите.

Петя Джукелова сподели, че е била пленена още от скиците на Диляна Матеева, които са разкривали изчистен и премерен дизайн, без натруфеност и излишък на детайли. „Впоследсвие бях впечатлена от това, че Диляна стриктно се придържаше към първоначалните си идеи и цветовете от скиците. Пътуваше много до Париж, Милано, Румъния и из цяла България, за да намери точните материали и платове, без да прави компромиси.“ Петя Джукелова акцентира също върху провокативната и смела комбинация на материи като кашмир (с дебелина до 1 см.) и кристална коприна.

Колекцията Fashion Melody есен-зима 2018/2019 съчетава практичност и елегантност с бунтарство и непреклонност. Изчистените силуети и женствената линия на дрехите са комбинирани със специфични елементи в кройките и интересни съчетания на цветове и материи. Диляна Матеева залага на коприна, кадифе, еко кожа, вълна, габардин, кашмир – платове, придаващи женственост, класа, но излъчващи леко непокорство и свобода. Доминират цветовете синьо, червено, бледо розово, бяло, черно, златисто бежово, телесен и камилски цвят, както и специфични нюанси на зелено и лилаво с втъкани кафяви нишки.

В ревюто по време на пресконференцията бяха представени общо 12 избрани аутфити от колекцията – три палта, три костюма, три рокли и три тениски с авторски картини, съчетани с поли и пола-панталон. Силуетът на саката и палтата в колекцията е с подчертана талия. При палтата дизайнерката съчетава два силуета в един – комбинирани са пелерина и прав силует, както и пелерина с А-силует. Палтата са изработени от кашмир и вълна, релефна алпака с вълна (плат на „Унгаро“), габардин и студено пресована вълна, а саката от лен и коприна.

Костюмите включват класическо сако и сако без ръкави, съчетани с панталони с висока талия и изчистена права линия. Акцент в гърба на саката са мотивите с женски лица от ръчно изработени бродерии с 3D елементи. Интересно решение в дизайна при едно от саката е войнишката яка, подчертана от стилни зелени пагони. При някои панталони акцент в кройката е скъсената предна част, която елегантно подчертава глезена.

Рисунките на пера, направени с акварелна техника в предната част, придават елегантност на роклите, изработени от бял габардин и студено пресована вълна. Цветовете на изображенията са в типичните за поп арта цветове – синьо, червено, жълто и зелено. При една от роклите перата присъстват и като детайл върху шал-яката, която ефектно подчертава V-образен гръб. Друга рокля е със силует тип „балон“, който подчертава ханша, а прозрачна черна кристална коприна е оформена в ефектен буфан ръкав.

Реклама

Някои от полите са многослойни с цепки или с драпировки. В колекцията присъстват също нестандартна интерпретация на пола-панталон и тениски с ръчно рисувани картини в стил поп арт. Женските лица са ключови в дизайна на трите тениски в колекцията, изработени от памучно трико „Пунто Милано“ в цвят екрю. Картините върху тях изобразяват бушуващите като цунами женски емоции, разливащите се чувства, любовта, страстта и неспокойните мисли.

Детайли, които се открояват в колекцията, са ръчно изработените копчета, облечени в съответната материя на дрехата, както и закопчалките – създадени с техниката „фриволите дантела“. Акцент са и дизайнерските шапки, изработени от заешки филц, които дизайнерката Диляна Матеева сподели, че ще представи по време на Sofia Fashion Week AW 2018. Колекцията включва черно бомбе и шапки с широка периферия в бяло и синьо с акцент – дискретна червена лента в основата. Друга шапка с широка периферия изобразява часовник с червен циферблат и стрелки от червени пера. Черното бомбе е вдъхновено от соло китариста на Guns N' Roses – Слаш. В типичния за него стил, бомбето е високо с вшити елементи в основата. От аксесоарите дизайнерката е заложила и на шаловете от креп коприна, които също са с авторски изображения на женски лица.

Реклама
Реклама
Реклама