Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7052861 www.bgdnes.bg

Нови улики спасяват пернишките килъри

Броеница на убития Теодор Неофитов-Ханс може да преобърне процеса срещу пернишките "Килъри"! Верижката и други лични вещи като лична карта и ключове бяха изискани от магистратите от Апелативния спецсъд, които гледат процеса срещу групата за мокри поръчки, наречена "Килърите 3", научи "България Днес".

Важните улики са били приобщени като доказателство по делото срещу серийния убиец Станислав Методиев-Сиси и авера му Николай Николов-Шатката, които са сред основните свидетели срещу "Килърите 3". Пернишкият Чикатило Сиси бе осъден на доживот за убийствата на Цветелин Карпузов, Биляна Кръстева и Кирил Христов, които му дължали пари. След това получи и 18 г. като поръчител на разстрела на пернишкия наркодилър Николай Христов-Хайо. Шатката отнася 20-годишна присъда за извършител. Вместо да търка нара, през 2014 г. той избяга като на филм от Централния софийски затвор с авера си - гватемалеца Хосе Мартинес, а наскоро бе съобщено, че е засечен във Великобритания.

Реклама

При обиските при разследването срещу Сиси и Шатката ченгетата се натъкват на вещите на Ханс. Според запознати с разследването те са открити в дома на подсъдимия по "Килърите" Йордан Костадинов-Шишето. Представители на пернишкия ъндърграунд разказали, че Милчо Петров-Чироза, който е сочен като физически екзекутор на Ханс, е предал вещите на жертвата на отговорно пазене на Сиси, който от своя страна ги е поверил на друг.

Обичайно за убийствата, приписвани на бандата, е това, че жертвите са събличани голи и са им взимани нещата, за да няма улики, които да отведат разследващите при извършителите. Противно на това, вчера сам Чироза поиска вещите на убития Ханс да бъдат приложени. Още съдия Георги Ушев, който гледа делото срещу "Килърите 3" на първа инстанция, се поинтересувал за нещата на убития, като от Пернишкия окръжен съд му отвърнали, че те още се пазят в архива. Едва сега апелативните съдии изискаха вещите да им бъдат изпратени.

"По тях може още да има ДНК, което да потвърди кой е убиецът", коментират адвокати. Според тях, ако се открият следи или отпечатъци от друг, това ще оневини Чироза. Сиси се разприказва пред съда и посочи Милчо Чироза като убиец на своя кум Ханс. Като причината за убийството се сочи провалът на Ханс при два от опитите за убийство на Хайо. Ханс е убит в началото на февруари 2008 г., а трупът му е открит през август 2013 г. край село Габров дол, след като Сиси показва мястото на криминалистите. Според защитниците на Чироза с показанията си Сиси му мъсти, задето Чироза е свидетелствал срещу него и го е заковал.

На първа инстанция преди година бе осъден подсъдимият като лидер на страховитата групировка "Килърите 3", разследвана за наркотици, убийства, черно тото и трафик на жени, Васил Василев-Бай Васо. Соченият за тартор 72-годишен мъж е баща на разстреляния през 2005 г. в Перник Васил Арарски - Райко Кръвта. Бай Васо получи 7-годишна присъда за ръководене на бандата, но бе оправдан като поръчител на убийството на Ханс.

Между 1 и 3 години затвор получиха Борислав Николов, Иван Цветков, Димитър Начков, Калоян Томов. Съдът оправда Йордан Костадинов, Георги Георгиев, Евгени Миленов, Марио Арнаудов, Мартин Николов по обвинението за участие в престъпната група. Оправдана бе и жената на Бай Васо, която отговаряше, че държала незаконен пищов в чантата си. Най-тежко наказание - 20 години пандиз, получи Милчо Чироза за ръководене на бандата и за екзекуцията на Ханс.

Свидетели в лудницата

Само един от петима призовани за вчерашното заседание свидетели се появи в съда. Смелчагата бе Михаил Николов, който е баща на подсъдимия Борислав Николов. Заради близката роднинска връзка мъжът се възползва от правото си да не дава показания. Част от останалите свидетели се издирват. За Сашка Геринска стана ясно, че е настанена в психиатрична клиника в Лом. Тъй като показанията й не са от съществено значение и са проверени чрез други доказателства, съдът я заличи. Ще се търси пернишката кримка Бисер Димитров-Бизона, който разказал за търговията с дрога от страна на бандата.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама