Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7052935 www.bgdnes.bg

Конят Ал Пачино изскача покрай аферата на Ветко

Черен кон с име на холивудската звезда Ал Пачино и на стойност повече от милион лева изцвили в аферата „Арабаджиев“. С ареста на още трима участници като мулета в престъпната група за данъчни измами на Ветко Арабаджиев се похвалиха от прокуратурата. В лаконичното съобщение за случая имената им не бяха съобщени. Стана ясно единствено, че те са на много ниско ниво в организацията. Тяхната задача според разследващите е да теглят от сметките на фирми източено ДДС и пренасят чувалите с пари от една точка до друга.

Самите арести са извършени в Бургас във вторник. Близки до разследването разкриха пред "България Днес", че трите мулета на Ветко са наблюдавани от цивилни ченгета. Тайните агенти засичат как един от бандитите изтегля от банка 298 хиляди лева и се качва в джип БМВ с пловдивска регистрация, където пътуват и другите двама. Минути след това лъскавото возило е спряно от маскирани спецченгета, а тримата пътуващи вътре арестувани. При обиските става ясно, че друг от пътниците носи в себе си хартиени пликове с още 200 бона.

Реклама

"Установено е, че едно от лицата, у което са намерени над 298 000 лева, е пряко свързано с управлението на едно от инкриминираните дружества по разследването срещу Арабаджиеви – на захарния завод "Кристал" в Пловдив", обясниха в специално съобщение от спецпрокуратурата.

По неофициална информация другите двама задържани са свързани с кухите фирми, за които според обвиненията срещу Ветко Арабаджиев са източили над 9 млн. лева данъци. Според счетоводни експертизи, представени от спецпрокуратурата, парите са задигнати от две фирми - "Захарен комбинат Пловдив" и "Виктория Груп корпорейшън", контролирани според спецпрокуратурата от Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела.

Самите дружества са част от по-голяма схема с десетки кухи фирми. Всички те са декларирали фиктивни сделки, благодарение на които е възстановяван данъкът, разкриват криминалисти.

Една от тях "Екофрут 1", което нямала никаква дейност, но Захарният комбинат в Пловдив декларирал доставки от нея, обясни наблюдаващият прокурор по аферата „Арабаджиев“ Кирил Пейчинов.

Самото дружество от близо две години фигурира в списъка с големите длъжници на НАП с несъбрани вземания в размер на 8 358 237 лв. Историята около създаването и дейноста на "Екофрут 1" е повече от любопитна. Първоначално фирмата е собственост на един от служителите в хотелската империя на Ветко Арабаджиев. Впоследствие като съдружник влиза приватизираният в миналото от Арабаджиев "Захарен комбинат Пловдив". При смяната на собствеността е увеличен чувствително капиталът. Вместо пари в брой заводът апортира в капитала шест хиляди тона захар, оценени на почти 6 млн. лева. Отделно от това в капитала на фирмата е вписан и кон с името "Ал Пачино 48". За да стане това, е назначена специална експертиза, която оценява черното на цвят животно на стойност 1 116 000 лв.

След като конят влиза в капитала на фирмата, "Екофрут 1" отново сменя собственоста си. Вместо захарния завод и служителя на Ветко Арабаджиев собственик на задлъжнялата с милиони към държавата фирма става регистрираната на Сейшелите офшорка "Франджипан Ентерпрайзис".

Реклама
Реклама
Реклама