Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7053132 www.bgdnes.bg

Проклятие тегне над църквата на ВИС-2

Заради чешма в памет на Георги Илиев

Попът умира от инсулт, синът му изгаря в мината

Проклятие тегне над църквата на ВИС-2 в радомирското село Кленовик. Изградената в двора на храма чешма в памет на Жоро Илиев носи нещастие и смърт на хората, твърдят местните жители.

Висаджийският бос Жоро Илиев дарява щедро пари и икони за църквата в Кленовик повече от десет години, преди да бъде ликвидиран. След смъртта му през 2005 година шофьорът му Йордан Спасов решава да изгради чешма в негова памет. Монументът скандализира местните жители, тъй като е поставен в двора на селската църква. Върху чешмата се появява и фигура на Исус Христос с вдигнати към небето ръце, а над чучура има надпис "В памет на Георги Илиев". Изминават години, откакто чешмата е изградена, но хора от селото продължават да вярват, че проклятие тегне над Кленовик именно заради спорния монумент.

Реклама

"Нищо добро не съм видяла от църквата!" С тези думи посреща екипа на "България Днес" облечената от глава до пети в черно попадия на селото.

"Като стана свещеник, с мъжа ми Иван направихме курбан на цялото село за здраве, на другата година втори курбан направихме, на третата синко ми изгоря в руднико, третия курбан на гробището го направихме", с насълзени очи споделя мъката си възрастната жена. Оказва се, че нещастията в семейството й се нижат едно след друго и през март губи и съпруга си.

"Попът почина ей така. Беше здрав прав и така изведнъж го покоси инсултът. Пет месеца на легло се мъчи и накрая почина", разкрива със сълзи на очи жената в траур.

"Доколкото знам, самият Жоро Илиев донася статуята на Исус Христос, която е поставена над чешмата. Докарва я от Гърция два дни преди да бъде убит. Затова след като го застрелват, Данчо Марински, който му беше шофьор, я донесе и сложи там. Но не е трябвало", разкрива попадийката.

"Аз съм толкова работила там, два пъти сме ремонтирали преди и след земетресението с мъжа ми. Да не хулим Бога, не съм видяла много добро. По принцип, като отидем на черква, една сила почувствам, сила имам да работя, енергия. Да ти кажа, не съм забележила там, като отида, да ми е така, все ми е еднакво", разкрива попадийката.

Реклама

По думите на жената за плановете за изграждане на чешмата в двора на църквата не е знаел дори попът на селото.

"Минава тука от Извор едно момче, което участвало в изграждането и вика: "Дедо Иване, да видиш каква чешма сме направили. Никой не му е казал на попа, никой не го е викнал. Дарение си било от Жоро Илиев. Като сложили горе и статуята, и коритото и буквите написали. Чак тогава момчето мина, някакъв пиян работник беше, и ни вика: "Чешмата сме я поставили!", като отидохме горе, тогава я видяхме", вдига рамене попадийката.

"Свещеникът не беше съгласен да пише "В памет", можеше да пишат, че е подарък от Жоро Илиев", огорчена е възрастната жена.

Местните са правили няколко опита да премахнат чешмата от църквата, но неуспешно. Краеведът Кирил Николов, който е родом от Кленовик, дори събира подписи на жителите с искане монументът да бъде преместен. Локалният референдум остава без последствия.

С казуса през годините се занимава и Светият синод. Оттам умували дали скулптурата на Исус Христос с вдигнатите нагоре ръце не е католически символ, но не и за надписа отдолу.

"Никой не посмя да отиде да я пипне чешмата. Ако беше на друг, ако пишеше друго име, сигурно щяха да бутнат статуята, но в крайна сметка си остана така. Отец Иван казваше така: "Изтрийте името, напишете го по друг начин!". Това си е все пак на мафията човек. Никой не го приемаше, но никой не го смени, сигурно от страх. Името се носи, нали знаеш зад гърба му на него е имало някакви хора. Чувала съм и за него и за брат му Васил Илиев и преди да го убият", разкрива облечената в черно жена.

Екип на вестника разговаря с десетки жители на село Кленовик. Част от местните твърдят, че ходят до параклиса само по време на празници, когато се прави курбан. Други са категорични, че никакво чудо не може да се чака оттам, а напротив - само нещастия.

Местните още помнят и споделят една от многото трагедии, сполетели Кленовик. Преди години двама влюбени падат от терасата на третия етаж в миньорски блок в селото. На място издъхват Юлиян Борисов на 19 г. и 17-годишната му приятелка Евелина Иванова, спомнят си местните.

Пернишкото земетресение я цепи на две

На две половини се цепи църквата след земетресението от 5,6 по Рихтер, което разлюля Пернишкия регион през 2012 година, разкрива попадийката.

"Напука се в средата от край до край. Отецът много рева. Тогава я възстановихме с дарения и едно момче от Бобов дол. Асен Асенов се казва, той даде много, прати работници, не знам каква беше точно фирмата му, но ни прати кръгли железа и направихме сводове, та църквата да задържи", разкрива жената.

Йордан Спасов:

Жоро Илиев помагаше щедро

"Жоро Илиев имаше желание да се направи чешма тук в Кленовик. И след като бе застрелян, аз я направих в негова памет. Изграждането не струваше кой знае колко, но не мога да цитирам точната сума. Жоро Илиев помагаше много с щедри суми за параклиса. Трябваше да покажа уважение към него, затова направих чешмата. Само един човек беше против паметника, но в крайна сметка не беше съборен", разкри пред вестника Йордан Спасов, известен сред своите приятели и като Данчо Марински.

Реклама
Реклама
Реклама