Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7053169 www.bgdnes.bg

Условна грози бившия кмет на Трън

До месец ще е ясна присъдата

Станислав Николов помита с джипа си 6-годишния Ивайло пред училището му

Условна присъда грози бившия кмет на Трън Станислав Николов, който блъсна с джипа си и по чудо не уби 6-годишния тогава Ивайло пред училището му на 13 ноември 2015 г.

Делото срещу ексуправника на малкия град се гледа вчера на втора инстанция от Окръжния съд в Перник. До новия процес се стигна, след като прокуратурата и адвокатите на пострадалото дете обжалваха оправдателната присъда на Николов. Тя скандализира обществеността. Според мотивите на съдия Михаил Алексов, който вече е шеф на Районния съд в Перник, сблъсъкът, при който малкият Ивайло остава без далак и част от черния си дроб, е случайно деяние. Подсъдимият Николов бе оправдан с абсурдния аргумент, че не е бил длъжен да предвиди, че е възможно до двора на школо зад училищен автобус да притича дете във времето, когато предстои да започне първият час.

Реклама

На вчерашното съдебно заседание в Перник представителят на окръжната прокуратура изцяло и категорично подкрепи протеста на колегите си от районното обвинение в Трън. С него се иска отмяна на оправдателната присъда за бившия кмет Николов. За същото настояват и адвокатите на Анита Гълъбова, майка на пострадалия при катастрофата Ивайло. Държавното обвинение в Перник пледира Станислав Николов да получи адекватно наказание за катастрофата, за което в такива случаи законът предвижда до три години затвор условно.

В жалбата си пред втората инстанция майката на тежко ранения Ивайло посочва няколко съществени елемента, които не се взети под внимание при разглеждането на делото от Районния съд в Трън. В документа е отбелязано, че: "Автомобилът на подсъдимия е препречвал пътя на училищния автобус пред транспортния вход на училищния двор, като двете МПС са ограничили движението за автомобили и пешеходци. Местопроизшествието не е запазено, което подлага на съмнение обективността на разследването. По тази причина ударът между Ивайло и джипа на кмета не би могъл да бъде определен с точност."

Освен това няма очевидци на инцидента. Показанията на единствената свидетелка Любка Лазарова, която е била подложена на заплахи от близки на подсъдимия, не са кредитирани по време на процеса от първата инстанция. При разследването се установява, че много от доказателствата са прикрити още в началния етап. Джипът веднага е продаден в чужбина. На Станислав Николов не е взета кръвна проба за алкохол, а тест с дрегер му е направен седем часа по-късно. Два дни няма съобщение за инцидента в дежурната част на полицията в Трън, откъдето случаят трябва да бъде докладван в прокуратурата. Един от свидетелите оттегля показанията си, дадени ден по-рано, тъй като е заплашен, че ще остане без работа, припомнят наблюдатели на делото. Те допълват, че по време на съдебния процес в Трън дават обяснения свидетели, които имат близки отношения с кмета. След катастрофата Станислав Николов продължава да управлява града още година и половина. Част от свидетелите, призовани в съда, живеят в общински жилища и са назначавани след катастрофата на работа към общината, разкриват местни жители.

"Очакавам Станислав Николов да бъде наказан от втората съдебна инстанция. Очаквам съдиите да бъдат безпристрастни и да вземат решението си по закон и съвест", казва майката на пострадалия Ивайло.

Защитникът на подсъдимия Станислав Николов пледира оправдателна присъда на неговия клиент да бъде потвърдена.

Десет дни в реанимация

Десет дни остава в реанимация блъснатият Ивайло, след като претърпява животоспасяваща операция в "Пирогов". Хирурзите отстраняват далака и част от черния дроб на малкия пациент. При изписването си от болницата първокласникът тежи едва 17 килограма. Първите пет месеца майката на Ивайло се грижи за физическото му оцеляване, защото не знае дали детето й ще се възстанови. В продължение на една година пострадалото дете спазва много строг хранителен режим заради операцията на черния дроб.

Заради последствията от катастрофата Ивайло не завършва първи клас с другарчетата си, а е на индивидуално обучение вкъщи. Учителите на раненото момче идват в дома му, за да му преподават материала.

текст под снимка

Реклама
Реклама
Реклама