Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7053195 www.bgdnes.bg

Джигит без книжка уби балетиста Мартин

Най-сурово наказание за водача иска кметът на Варна

Борислав РАДОСЛАВОВ

Най-сурово и демонстративно наказание за 25-годишния младеж, който блъсна и уби балетиста Мартин Чикалов.

За това настоява чрез "България Днес" кметът на Варна Иван Портних. Градоначалникът на морската столица е възмутен от кървавия инцидент, който погуби живота на 39-годишния артист. Вчера стотици близки и приятели се сбогуваха с талантливия балетист в гробищата във Варна.

Реклама

"Аз имам деца. Не дай Боже, утре може някой джигит да връхлети върху тях. Или аз да бъда на неговото място. Имаме едно изпуснато поколение, което расте безнаказано. Трябва да възпитаваме децата си, защото това е отявлена язва на обществото", категоричен е Портних.

След трагичния инцидент кметът е разпоредил цялостна ревизия на всички пешеходки пътеки и знаци в града. Той е категоричен, че институциите в случая не са виновни.

Подобен е случаят с 3D фигурите в реален детски размер, монтирани на тротоарите до 10 кръстовища във Варна. Целта е да помагат за навременно ограничаване на скоростта около пешеходните пътеки и даване на предимство на пешеходците. Практиката, действаща в много европейски държави, показва по-отговорно и внимателно поведение от страна на шофьорите, наближавайки зебра, обезопасена по този напълно иновативен и непознат за страната ни начин.

"Знаете ли какво се случи с тях? Чупиха ги, гавриха се с тях, рисуваха ги със спрейове. Докато не си оправим обществото, още много подобни кръвопролития ще се случват", споделя Портних.

25-годишният шофьор се предаде в полицията в присъствието на адвоката си. Предстои да му бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, казва варненският прокурор Радослав Лазаров. По думите му според това обвинение го грозят от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Реклама

Джигитът е задържан за 72 часа. Забавянето по идентифицирането му е дошло от факта, че той не живеел на адреса, на който е регистриран. Взети са му и проби за наркотици и алкохол, чиито резултати още не са излезли, съобщиха още от прокуратурата. След изтичане на 72-часовото задържане прокуратурата ще внесе искане във Варненския окръжен съд за постоянен арест на 25-годишния мъж.

Водачът е карал собствения си автомобил БМВ, а в актива си има вече два акта за шофиране без книжка през 2010 и 2017 г., като по време на първия дори е бил непълнолетен. А от прокуратурата отказват да дадат дори инициали на извършителя.

Според хората мъжът е карал с превишена скорост по целия булевард. Малко преди да помете колелото на Мартин, БМВ-то е щяло да се удари в друг автомобил.

Реклама
Реклама
Реклама