Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7054392 www.bgdnes.bg

Майката на депутата Георги Стоилов и издирвания му брат: Илия не се крие, прогониха го!

Синът ми Илия не се укрива, а е в чужбина на лечение! Това написа в писмо до Специализирания съд Дияна Стоилова, майка на издирвания Илия Стоилов, който е брат на депутата от БСП Георги Стоилов, научи "България Днес".

"Въпреки неколкократните молби за адекватно лечение синът ми не получи необходимите здравни грижи, които му се полагат. Получи само откази на исканията си за назначаване на лечение. Синът ми не се укрива, а използва конституционното си право на лечение в избрано от него лечебно заведение", пише майката на издирвания депутатски брат до магистратите.

Реклама

Напускането на страната на обвинения като лидер на банда за рекет Илия Стоилов разтресе властите през вчерашния ден, а вътрешният министър в оставка Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров трябваше да дават обяснения по случая в Народното събрание.

Илия Стоилов е напуснал България на 6 септември с автомобила си през ГКПП Калотина, като го е придружавало още едно лице, съобщи Цацаров. Излизането от страната е станало съвсем легално, защото тогава Стоилов не е бил обявен за издирване и не е имал забрана за напускане пределите на България. От службите твърдят, че той е носил голяма сума пари, като според запознати те са били за заплащане на лечението му зад граница.

"Това е една скалъпена история и политическа поръчка", коментира пред вестника депутатът Георги Стоилов. Той разказа, че се е запознал с материалите по делото срещу брат си и веднъж отишъл на заседание, за да го види. "Все пак ми е брат", казва народният представител.

По думите му Илия е задържан незаконно, защото е изтекъл срокът от 8 месеца, в който може да бъде зад решетките. От ареста брат му е писал редица жалби до президента, омбудсмана и други за отказаното му лечение. Делото е върнато на поправителен заради брутални пропуски. "Как може един свидетел да го разпитват едновременно на три места - в Русе, Разград и София", пита братът на обвинения. Той изтъкна, че обвиненията за сводничество, оръжия и отвличане, които са коментирани при акцията, изобщо не са влезли в обвинителния акт, защото не са открити доказателства. Освен това главният свидетел срещу Илия - Николай Н., всъщност е погнат за кражба на 100 бона от заложната къща "Монарх".

По информация на депутата част от задържаните са били заплашвани, защото не симпатизират на определена политическа партия, а сега стоят незаконно в ареста, за да им се оказва натиск да свидетелстват срещу Илия. "Семейството ни се чувства притеснено и обидено. Майка ни е разочарована, защото цял живот е работила за тази държава, а сега вижда, че няма правосъдие. Важно е с брат ми да си изчистим имената, а после може да се обърнем и към Страсбург", заяви Георги Стоилов.

Сигнал срещу Илия Стоилов е подаден през ноември 2016 г., а през април 2017 г. е образувано разследване срещу престъпна група за отвличания, принуда и изнудване, действала от март 2015 г. Акцията срещу бандата е на 14 октомври м.г. в Русе, като ченгетата тарашат заложните къщи на спрягания за тартор депутатски брат.

Реклама

"В задържаните бяха открити 4 пистолета, един от които боен, един преправен в боен и един газов пистолет, палка, бухалка, електрошок, тротилова шашка с 400 г тротил, 107 патрона и 2 хил. евро. Разпитани са 15 свидетели и са проведени 21 разпознавания", уточни Валентин Радев. Той цитира и кримидосието на издирвания подсъдим, в което са записани измама в особено големи размери, унищожаване на компютърни данни с цел имотна облага и хулиганство.

Ден преди да изтече срокът на задържане, на 13 юни, спецпрокуратурата внася обвинителен акт срещу бандата с посочени за лидер Илия Стоилов и участници съпругата му Цветелина, Александър Вълков, Калоян Димитров, Милен Влахов, Трифон Трифонов, Асан Юсеинов, Мерджидим Юсеинов и Бисер Владов. Заради нарушения делото е върнато на прокуратурата, която го внася отново в съда на 21 август. Седмица по-късно се гледат мерките на Илия и негов авер. Спецсъдът ги пуска срещу подписки заради изтеклия срок на задържане. Стоилов заминава за лечение, тъй като няма забрана за това. Преди дни Апелативният спецсъд отменя решението и постановява задържане под стража.

Без обвинение за сина на шефа на КАТ в Русе

При акцията с белезници е заключен Мануел Манов, син на началника на Пътна полиция в Русе Михаил Манов. Тогава полицейският шеф призна, че е шокиран от ареста на сина му. Мануел тренирал бокс и работел като охранител във фирмата на Илия. Заради липса на достатъчно доказателства Мануел не е включен в обвинителния акт.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама