Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7056089 www.bgdnes.bg

10 млн. месечна печалба за бандата на Бирмата

Над 10 млн. лева печалби на месец от производство на нелегални цигари си е докарвана разбитата вчера от спецпрокуратурата престъпна група. Това обяви зам. главният прокурор Иван Гешев. Сред заподозрените като организатори на грандиозната престъпна схема криминалисти посочиха бизнесмена Евлоги Станоев - Голямата Бирма и съпругата му Лидия Станоева - Лидка Скалата.

Самата операция е проведена по спешност след сигнал, че босовете на нелегалната схема унищожават уличаващи ги документи и профилактират свидетели, разкриха пред "България Днес" криминалисти. Това не позволява на разследващите да изпипат до край действията си. В ситуация на неотложност прокурори и барети атакуват в ранни зори ресторантите "Везувий" и "Бест", наследил култовата кръчма "Кошарите" на Коко Динев. Според прокурори заведенията се контролират от Станоеви. Там са и офисите на няколко от притежаваните от тях фирми. В ресторант „Бест“ спецченгетата заварват Голямата Бирма. След кратък разпит Станоев бе изведен от кръчмата обграден от тежковъоръжени барети и качен в черна лимузина. Подобна съдба според медийни публикации има и съпругата му Лидка Скалата. Тя е изненадана от спецченгетата във велинградски ресторант и прибрана на топло. Събраната информация при обиските дава още насоки на разследващите. Така по спешност техни колеги са изпратени на още над 20 адреса. Сред тях са апартаменти, офиси, складове в градове, край София и фабрика в родния град на Станоеви Перник.

Реклама

Според криминалисти са открити многобройни данни, свързващи арестуваните вчера хора с разбитите в края на август пет нелегални фабрики за цигари - в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. По информация на прокуратурата всяка от оборудваните с изключително модерни машини манифактури бълва по около 100 хил. кутии цигари на ден. При августовската операция спецченгетата успяха да задържат предимно работници във фабриките и шофьори, пренасящи готовата продукция. Доказателства, кои са организаторите на "изключително професионалната и конспиративна схема" не са открити. Логично няколко дни по-късно повечето от арестуваните излязоха на свобода.

При акцията е открит и цех за преработка на тютюн в пазарджишкото село Калугерово, снабдявал със суровина фабриките.

Наред с работниците при акцията миналия месец е задържан и създателят на цеха Георги Моллов и двама бизнесмени, контролиращи работата в две от фабриките в Горна Оряховица и Тутракан. По неофициална информация един от задържаните е проговорил пред ченгетата, давайки ценни сведения как да стигнат до по-горните нива.

Твърди се, че сред хората, организирали нелегалните фабрики, има и сръбски крими типове. Кой е действителният бос на групата спецченгетата отказват да посочат.

"Колегите все още преглеждат и анализират доказателствата. След като са готови, ще преценим на кого и какви обвинения да повдигнем", обяви зам. главният прокурор Иван Гешев. По неофициална информация Голямата Бирма и Лидка Скалата не са хората, заемащи най-високото ниво. Разследващи подозират, че тяхната роля е да препират огромните печалби, генерирани от търговията с цигари. Затова и ресторантите и фирмите им се проверяват основно.

И Лидия, и Евлоги Станоеви имат участие в различни фирми. Евлоги Станоев разпростира бизнеса си с в различни сфери - освен ресторантьорството и хотелиерството участва в магазини за спортни стоки и във финансови услуги. Повечето от фирмите на семейството не отчитат големи обороти и печалби. В същия момент Станоеви притежават имущество, оценявано на минимум десет милиона лева.

Спецченгета подозират, че Станоеви трудно ще бъдат уличени в пране на пари. По неофициална информация легализирането на милионите е ставало чрез тяхно подставено лице. Проверка на "България Днес" показа, че задържаното семейство е прехвърлило част от фирмите си на безработен софиянец. Самият той по документи се води собственик на близо сто дружества с огромни задължения. Част от тях мъжът е купувал дори след като предишният им собственик е осъден за източване на ДДС.

Реклама
Реклама
Реклама