Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7056281 www.bgdnes.bg

Скандален каналджия хванат с нова група

Каналджията, дал буса си на непълнолетен шофьор, който уби себе си и още девет мигранти при катастрофа, отново е задържан за трафик на хора! Докато магистратите чакаха Апостол Кечев да се появи на заседание в Районния съд в Пазарджик, стана ясно, че той отново е спипан да прекарва бежанци през България.

Трафикантът е заключен на 28 август т.г. в Бургас с още трима мъже, където ченгетата ги заварват да транспортират 27 чужденци, натъпкани като сардини в две бемвета с пернишка регистрация. Част от бежанците са под 16 години, съобщиха от Районната прокуратура в Бургас. В ареста освен Апостол Кечев са откарани Боян Михайлов, Жеко Михалев и Кирил Гьондерски. Боян и Кирил са обвинени като съизвършители, а Апостол и Жеко - като помагачи.

Реклама

Районната съдийка Петя Георгиева безпрецедентно засекретява заседанието по разглеждане на мерките им за неотклонение. След като случаят минава и през втората инстанция - Бургаския окръжен съд, зад решетките остава единствено Апостол. Кирил и Боян са пуснати срещу парична гаранция от 2 бона, а Жеко остава под домашен арест.

Като научават за новия сблъсък на Апостол Кечев с Темида, магистратите от Пазарджик решават да му изпратят призовка за следващото заседание направо в следствения арест в Бургас. В Районния съд в Пазарджик той отговаря с още четирима за трафик на мигранти, който завърши трагично с 10 жертви.

Инцидентът става на 4 юни 2017 г. призори на 90-ия км от автомагистрала "Тракия" край Пазарджик. Бусът, натъпкан със 17 нелегални мигранти, е шофиран от 16-годишно момче без книжка, което заспива зад волана. При катастрофата загиват неправоспособният шофьор, както и пакистанци, афганистанци и един сириец. Останалите осем пътници от товарния микробус се отървават с различни наранявания.

За тежкото произшествие пред съда са изправени петима - Никола Спасов, Апостол Кечев, Марио Йорданов, Йордан Найденов и афганистанецът Фарук Уафа. Първоначално с обвинения се сдобиват Спасов, Кечев и Уафа.

Пред съдебната зала един от свидетелите съобщава, че между задържаните не е "основният организатор на конкретния превоз на мигранти", който се казва Марио. Според свидетеля именно Марио е един от хората, взели буса под наем от собственика му под предлог, че ще го ползват за транспорт на строителни материали. По-късно към границата заедно със злополучния бус пътува и форд, като в двете коли са Марио, Апостол, Никола и непълнолетният шофьор. На връщане именно Марио поверил управлението на буса на 16-годишния Трайчо Димитров. Според очевидци поведението на Никола е довело до разкриването и на другите двама, тъй като той се е предал сам и е дал показания за участието на Апостол, а от своя страна Кечев е издал афганистанеца.

Освен за трафика на хора на Кечев е повдигнато второ обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие, тъй като е предоставил за управление буса на непълнолетен и неправоспособен водач, което е довело до смъртта на десетте души. Прокурорът по делото Ангел Панков съобщава, че Кечев вече е бил осъждан за аналогично престъпление - трафик на хора, както и за средна телесна повреда при катастрофа. Въпреки това през февруари т.г. съдът го пуска от ареста.

На последното заседание освен Кечев не се явява и Уафа, като става ясно, че афганистанецът е настанен в бежанския лагер в Бусманци. Той отговаря и за намерени в дома му малко количество марихуана и синтетични наркотици. По оперативни данни след извозването на мигрантите афганистанецът щял да пътува за Турция, а Апостол Кечев, който е родом от Петрич, но живее в София - към Македония.

Реклама
Реклама
Реклама