Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7058338 www.bgdnes.bg

Баба мизерства в мазе

73-годишната Атидже се бори за оцеляването си

Иво АНГЕЛОВ

Изоставена в страховита мизерия живее 73-годишната Атидже.

Злочестата история на бабата от благоевградското село Абланица трогна хора в региона, които се опитват да я измъкнат от нищетата.

"Бабичката има четири деца - две дъщери и двама сина, и много внуци, но сама се бори за оцеляването. Живее в смрадливото мазе и няма сили сама да си изчисти. Тоалетната е ужасяваща, да не попада човек на такава гледка", разказаха пред "България Днес" жители на Абланица.

Реклама

Баба Атидже не се оплаквала от трудния си живот, напротив - сама си пазарува и готви, гледа да не се залежава и постоянно да се движи. Един от големите й проблеми е малката й пенсия, която е около 200 лева. Парите бързо свършвали и се налагало в края на месеца да си купува храна на вересия от местния магазин.

Според местните хора Атидже живее в подобни условия близо 10 години, като с времето лошата миризма от мазето станала непоносима. Тя няма гардероб и шкафове и дрехите й са разхвърляни по земята. За хладилник дори и не мечтае, затова слага храната си под леглото. Но когато продуктите се развалят, се разнасяла непоносима смрад, оплакват се съседи.

Хора от региона са подели кампания, за да намерят личен асистент на бабата, който да се грижи за нея и да чисти импровизираното й жилище. Те призовават институциите да й осигуряват храна всеки ден, тъй като Атидже не вижда много добре и й все по-трудно да си готви сама.

"Тя е и с няколко сериозни заболявания - болно сърце, диабет, гуша, и половината пари от пенсията й отиват за лекарства. От социалните й дават малко дърва за огрев, за да закрепи положението си", коментират абланци.

"България Днес" многократно се опита да се свърже с община Хаджидимово, на чиято територия е селото. Там постоянно телефонът даваше свободно, а при единственото вдигане на слушалката служителка бързо я затвори.

Историята на баба Атдиже поразително прилича на 72-годишната Василка от самоковското село Ярлово. Както ви разказахме, тя също живееше в мизерия и едва оцеляваше, но институциите се ангажираха със случая и обещаха да я настанят в соицален дом.

Снимки: viaranews.com

Реклама
Реклама
Реклама