Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7058515 www.bgdnes.bg

Духът на Светлин гаси лампите

Четири месеца след кончината на художника

Ванга и Русев с обща панихида за рождения й ден

Четири месеца след кончината на акад. Светлин Русев лампи светят и гаснат, когато роднини и приятели си мислят за него, разказват близките му. Духът му е жив и е тук, убедени са те.

"Той и приживе имаше такива способности - да гасне токът, когато влиза някъде", споделя художничката Милена Йоич: "Случваше се много пъти. Два пъти в негово присъствие в дома ми и в галерията, на която се откриваше поредната ми изложба, угасна токът. Приех го за нормално. Но в Париж, и то не къде да е, а на "Шатле", до театър "Сара Бернар" в солидната стара сграда на розенкрайцерите в центъра на Париж, когато той влезе, осветлението изгасна. Дойдоха бързо от службата за аварии, но не успяха да отстранят повредата. Пуснаха резервните акумулатори. Запалихме и свещи и събитието се състоя. Същото се случи и в една декемврийска вечер на 2013 г. на изложбата, организирана от Съюза на българските колекционери на партера на Националната художествена галерия. Разглеждах в една от залите, когато там влезе Светлин Русев. Осветлението в залата угасна. Така и не светна отново", разказва за силната енергия на художника колежката му.

Реклама

"Много често го сънувам, дава ми някакви напътствия, говорим си и някак се чувствам спокоен, когато това ми се случи", казва внукът на академика - Иван Тотев. Момчето се занимава с катерене, кара сърф и предпочита екстремните спортове. И винаги, когато му предстои изкачване, се сеща за един сън на дядо си, който му се радвал, но и го предупреждавал: "Внимавай! Гледай на всичко с отговорност", спомня си Иван.

Приживе Ванга споделяше за Светлин, че е "жив светец" и че е посветен от силите, че е неин брат, син и баща едновременно. Само на него тя имаше доверие да изпише църквата й в Рупите. Вярваше му, че нищо и никога няма да вземе от нея. Само ще дава, разказват близките на академика.

Именно затова приятелите на Русев са решили да направят обща заупокойна панихида на него и на любимата му Вангелия Гущерова на Рупите на рождения й ден - 3 октомври.

"Онова дето се говори за Светлин, не е верно, бе. Само аз знам къде той е прегрешил и къде не е. Но нищо от това, дето го пишат и шушукат, не е вярно. Знайте го", казва за художника приживе Ванга, като има предвид отношенията му с властта, както и предателството към него от близки хора.

На 3 октомври в църквата в Рупите ще се отбележи, както всяка година, подобаващо и рожденият ден на пророчицата. Тази година, ако беше жива, тя щеше да навърши 107 години. На 20-годишнината от смъртта й в църквата на Рупите са поставени две нови икони, нарисувани от Светлин Русев по заръка на Ванга. Това е бил неговият подарък към нея, защото приживе тя му заръчала, че на едното платно иска да бъде изобразена молитвата на Исус Христос в Гетсиманската градина. Това е иконата "Моление за чашата", а на другото - "Благовещение" - ангел господен съобщава благата вест на Дева Мария, че ще роди Божи син.

 

Реклама

"Само Светлин исках да нарисува църквата ми. Знам, че има добра енергия. И други след мен ще го пожелаят", споделя приживе Ванга. И познава.

Малко след като е готов с иконите в църквата "Света Петка" в Рупите, на художника предлагат да изрисува и друга църква - в Калифорния. Там го кани балерината Наталия Макарова, която през 1970 г. бяга от СССР след гастрол в Лондон, а по-късно е прима на Американския национален балет. Българинът изрисува нейна дървена църква. След това художникът прави цяла колекция авторски творби с икони за белгийския предприемач и колекционер на произведения на изкуството Юго Вутен.

Спрял да псува заради пророчицата

"Заради Ванга спрях да псувам. Преди години го правех, при това много често. Тя ме научи да се пазя от прекалено удоволствие, от много хубавите неща. Защото не знам дали мога да им платя цената.

Пазя се да не обидя или да не засегна някого, без да искам. Пазя се да не ставам зависим от спонсори. Пазя се да не завися от някого или от нещо, макар че в съвременния бит нещата са сложни. Но най-вече се пазя от собствените си недостатъци", сподели пред вестника ни приживе акад. Светлин Русев. Освен с приноса си към изкуството той имаше и друга важна роля - на духовен приятел на Ванга. Той разказваше, че връзката му с пророчицата започнала от дъщерята на Тодор Живков - Людмила. "Първата ми среща с Ванга беше при нейно посещение до София при Людмила Живкова. Бяха я извикали да гледа за болен човек. Пророчицата ме повика още докато е пътувала в колата. Казала на шофьора: "Има един председател на художниците, какъв е, що е, при мене не е дошъл още". И когато влиза в дома на Живкова, първите й думи били: "Кам го Светлин? Доведете ми го, тогава ще ви гледам". Намериха ме след 15-20 минути и това беше първата ми среща с нея. Оттогава я боготворя", сподели ни за първата си среща с пророчицата акад. Русев. Художникът обаче никога не е питал за себе си Ванга. Но каквото казала - сбъдвало се е. И в едно е сигурен - тя бе направила много за неговото духовно израстване. "Изпълних заръката на пророчицата Ванга! Преди да умре, тя ми заръча да направя две икони и да ги поставя в храма. Направих го, сега духът ми е спокоен", обясни ни малко преди кончината си акад. Светлин Русев.

Реклама
Реклама
Реклама