Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7060264 www.bgdnes.bg

Християн бори болест с цигулка

Ученици даряват пари вместо букети 

11 години живее без диагноза, дебелото му черво е атрофирало

Огромни букети и цветя носеха вчера деца на първия учебен ден, за да зарадват любимите си учителки.

Не и в Търговище. Градът се обедини в благородна кауза и вместо децата да подаряват цветя, подариха надежда на младо момче, че ще живее.

Реклама

18-годишният Християн има здравословни проблеми, но вече 11 години лекарите не могат да му поставят диагноза въпреки многобройните прегледи. Младежът има нарушена дефекация, част от дебелото му черво е атрофирало и има увредени нерви на седалището. Има съмнения, че страда от рядкото генетично заболяване болест на Хиршпрунг, но няма официално потвърждение.

Докато се бори срещу неизвестния враг, младежът търси спасение в музиката. Той свири на цигулка от 10-годишен, изнася концерти и музикалният инструмент е най-добрата му терапия.

Надеждата на ученика е консултация с лекар в турска клиника, където ще му направят редица изследвания. Първоначално са нужни 1850 евро, но ще трябват и допълнителни средства за изследвания, транспорт и други. Прегледът е насрочен за 1 октомври тази година, така че парите трябва да бъдат събрани бързо, защото семейството на момчето няма финансова възможност.

Затова и на първия учебен ден в Търговище имаше масови призиви да не се подаряват букети. "Ако сте предвидили пари за цветя за учителите, дарете тези пари за Християн - това ще ни зарадва най-много. Всички ще запомним този първи учебен ден с доброто, което ще направим. Всички пари за цветя ще бъдат пари за надежда! Да подарим надежда на Християн - да оздравее, да продължи да ни радва със своя талант, да осъществи мечтите си", заявиха учителите от училище "Проф. Никола Маринов", където болното момче е дванадесетокласник. Към кампанията се включиха и от училище "Св. Седмочисленици", където също поставиха кутия с дарения. И децата, и родителите им с радост участваха в благородната мисия.

Голямата мечта на учителите и приятелите на Християн е през месец май догодина да го видят като здрав и усмихнат абитуриент.

В дарителската акция могат да се включат и всички желаещи, като внесат пари в откритата банкова сметка:

Уникредит Булбанк

IBAN: BG19 UNCR 70001523378617

BUC UNCRBGSF

Реклама
Реклама
Реклама