Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7060341 www.bgdnes.bg

Майката на певеца Ваня Талева: Криско постигна всичко сам

Вече той ни учи на музика, не ние него

Коя е тя

Ваня Талева, майката на изпълнителя Криско, е певица от Габрово и музикален педагог в музикалната школа "Звезди в аванс".

Тя и нейният съпруг Радослав Талев са основатели на творческата академия в града и вече над 25 години се занимават с откриването и развиването на таланти.

Реклама

Габровци познават семейство Талеви и като дует "Кредо". Радослав Талев свири на класическа китара, Ваня пее.

- Г-жо Талева, доскоро малцина знаеха, че Криско произхожда от музикално семейство, откога се занимавате с музика?

- И двамата с моя съпруг Радослав Талев сме завършили музикална академия. Той свири на китара, аз съм певица и музикален педагог. Преди няколко месеца нашата школа "Звезди в аванс" навърши 25 години, като, разбира се, направихме концерт по този повод. В Габрово и региона ни знаят, тъй като освен с подбор на талантливи деца ние самите с Радо имаме участия и сме по-разпознаваеми като дует "Кредо".

- Как подбирате децата и само малчугани от Габрово ли са в школата?

- Децата са от различни краища на България, имаме от Севлиево, Трявна, Дряново, дори Варна. Избираме ги с прослушване, а тези, които демонстрират качества, ги взимаме моментално. Мъжът ми се занимава с онези от тях, които свирят на китара, а аз с останалите, които пеят.

Голяма част талантите се връщат с призове и награди от различни престижни музикални конкурси и фестивали, което може само много да ни радва.

- Съветва ли се с родителите си Криско в музикално отношение?

Реклама

- Преди време ние с мъжа ми давахме напътствия на Кристиан в музиката, но нещата се промениха и сега той ни дава съвети (смее се).

Той има огромно уважение към нас не само като родители, а и като професионалисти. Ние с баща му също се стремим да се отнасяме с уважение към всичко, което прави. Новата му песен с Тита ми допада. Има добър замисъл и сюжет, видеото е идейно и издържано. Ако се заслушате в "Ти искаш да бъдеш с мен", ще откриете, че всъщност посланията са много дълбоки и човешки, поне аз не долавям пошлост.

- Има редица спекулации, че произхожда от заможно семейство и това му е дало летящ старт в живота.

- Кристиан постигна всичко съвсем сам, с много упоритост и труд. Работи непрекъснато и смятам, че се разви в положителна насока през годините. Синът ми не е от хората, които чакат наготово даром, пътува и работи непрекъснато.

- Близки ли сте, чувате ли се?

- Изключително сплотени и близки сме, чуваме се непрекъснато и имаме специална връзка помежду си. А когато се появи в школата или на някой концерт на децата, не можете да си представите еуфорията им... Съвсем скоро баща му планува да направи концерт, това ще се случи на 27 септември в зала "Възраждане" в Габрово. Надявам се да намери промеждутък в натоварената си програма и да дойде на събитието. Радо е майстор на класическата китара, въпреки че доста често свири джаз и поп.

- Три деца от вашата школа изявиха умения пред Слави Трифонов, притесниха ли се?

- Разбира се, притеснения и сценична треска има винаги дори при дългогодишни творци, какво остава за млади таланти. Трифонов ги респектира, което е съвсем нормално, имайки предвид трибуната и поканата да се изявиш пред многобройни зрители.

- Доста хора са на мнение, че Трифонов има специално отношение към Криско и това си личи на екрана, вие какво смятате?

- Редица наши познати изразяват същото впечатление, че Кристиан му е симпатичен. Ние с баща му сме горди от този факт. Криско е пример за младите хора и показа как с труд и безкрайна любов към музиката нещата се получават. Освен това е с благ и мил характер, няма как да не спечели Слави за приятел.

- Има една стара поговорка, че музикант къща не храни.

- Щом с Радослав вече повече от 25 години сме в това поприще, значи успяваме.

Реклама
Реклама
Реклама