Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7061162 www.bgdnes.bg

46 000 лв. иска убиецът на кюстендилската сарафка

Килърът ще лежи доживот в пандиза

Бившият полицай Бисер Манолов е лишен от печени чушки, пържоли и орехи

Обезщетение от 46 хил. лв. настоява да получи убиецът на кюстендилската сарафка Бисер Манолов, който изтърпява доживотна присъда без право на замяна. Искът на 48-годишния пандизчия е към Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Претенцията на Манолов е за претърпени физически, психически дискомфорт, безпокойство, безсилие и безпомощност. Според убиеца тези страдания са му причинени от служители на затвора, които системно нарушавали правата му. Става дума за получаването на храни, сред които печени чушки, пържоли, орехи и предмети по време на свиждания.

Бившият полицай Бисер Манолов е в затвора заради убийството на сарафката Виолета Георгиева, която застрелва в Кюстендил на 14 май 1994 г. при обир на 2 млн. лв. Килърът получи смъртна присъда, която бе заменена в доживотен затвор без право на замяна след падане на мораториума през 1998 година.

Реклама

В иска си до Административния съд в Кюстендил Манолов конкретизира по дати и вещи претенциите си. Те обхващат период от 28.04.2012 г. до 01.12.2014 г. За това време затворникът е събрал като писмени доказателства 17 броя билети за свиждане заедно с бележка за внасяне на храна и предмети, молби за отказани му храни и лична кореспонденция.

Свидетели затворници обясняват как след свиждания с близки на Манолов не му е разрешавано да получава печени чушки, белени орехи, кашкавал, пържоли, пържен черен дроб, пържено месо, както и да предава кореспонденция. В резултат на това той е изпадал в психически и физически дискомфорт, чувствал се е безсилен, потиснат. Пишел е предварително молби за разрешаване получаването на храни и вещи, за да не се разкарват напразно неговите близки.

Съдът приема, че Манолов не е бил поставен в положение да претърпи негативни и унизителни изживявания, които могат да се квалифицират като уронване на човешкото достойнство. Според магистратите лишените от свобода по време на свиждане могат да получават храни и предмети, които имат право да ползват и държат при себе си. Списъкът на тези храни и вещи е определен със заповед на министъра на правосъдието. В разпоредба е въведена забрана по време на свиждането да се предават и приемат каквито и да е предмети между лишените от свобода и посетителите им.

Сравнителният анализ на билетите за свиждане заедно с бележка за внасяне на храна и предмети с одобрения от министъра списък показва, че недопуснатите храни - печени чушки, белени орехи, кашкавал, пържоли, пържен черен дроб, пържено месо, са извън разрешените стоки. По тази причина магистратите приемат, че затворническата администрация е постъпила правилно, като ги е върнала.

Административните съдии отхвърлят като неоснователен предявения от Бисер Манолов иск за обезщетение от 46 хил. лв. Той трябва да плати 100 лв. разходи за юрисконсулт по делото. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Реклама
Реклама
Реклама