Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7061215 www.bgdnes.bg

Бившият селекционер на жените Иван Сеферинов: Волейболистките са много зелени

Дай боже, да излезем от групата на световното първенство

Федерацията не ме подкрепи

Бях щастлив, когато ме освободиха

Женският национален отбор по волейбол замина за Япония, където от 29 септември започват мачовете от световното първенство. Бившият селекционер на представителния тим Иван Сеферинов-Джиго, познава отлично момичетата. Той водеше отбора до миналата година. Специално за читателите на "България Днес" популярният деятел сподели своето мнение за предстоящите битки.

Огнян ГЕОРГИЕВ

- Г-н Сеферинов, какви са нашите шансове, след като няколко от водещите волейболистки отсъстват от тима по една или друга причина?

Реклама

- Този отбор тепърва започва да се изгражда. Много е подмладен и зелен. Резултатите, които ни очакват на световното първенство, ще бъдат нулеви. Ще се радвам, ако съумеят да излязат от групата. Дай боже, да се представят достойно. Пожелавам им да се класират за втория етап.

- Момичетата показаха добри резултати през сезона. Спечелиха два важни турнира. Колко голям е техният потенциал?

- Далеч сме от истината. Отборите във въпросните два турнира са на много по-ниско ниво, отколкото нашата група на световното. Разликата е от земята до луната. Тимовете, които победихме, почти нямат допир до световното първенство. Колкото до потенциала, нещата не стоят много положително. Не вярвам, че тимът ще се класира за олимпиадата. Това означава, че чак след три години ще имат състезание от ранга на европейско първенство. Ако с този тим продължим по този начин, не ни очакват добри резултати в Лигата на нациите.

- Попаднахме в най-тежката група с Италия, Канада, Китай, Куба и Турция. Какво ни очаква?

- Няма лесно на световно първенство. Виждате как при мъжете се получават изненади. През последните две години сме без загуба от Канада. Куба е млад отбор. Победихме ги на световното първенство до 23 г. Би трябвало да се борим за излизане от групата, а не да се приберем рано-рано в България.

- Кое момиче от по-младите ви прави добро впечатление?

Реклама

- Има 3-4, които са със страхотен потенциал да станат добри състезателки. Например Александра Георгиева, която играе в Сърбия. Тя не е в тима поради травма. Алекс Миланова също е с качества. Има и няколко момичета в сегашната национална селекция.

- С какъв отбор се работи по-лесно - с утвърдени и опитни състезателки или с по-млади момичета, които са по-отворени да се учат?

- Много лесно се работи с всички, но при едно условие. Когато има единомислие не само между треньорския състав и състезателките, но и в ръководството. В това число и министерството на спорта. Ако всеки гледа собствения интерес и не го вълнуват крайните резултати, тогава всичко е негативно. Мога да посоча много примери, но ще изчакам да завърши световното първенство за мъже и жени.

- Бяхте ли огорчен, когато ви освободиха в края на миналата година от националния отбор без обяснение?

- Точно обратното. Бях щастлив, че приключвам работа, защото не е лесно да се занимаваш с отбор и най-вече да се бориш със закостенели порядки, като се чувстваш безсилен. Навреме се оттеглих. Този отбор имаше потенциал, но кой ще е треньор, не решавам аз, а ръководството на федерацията. Положих доста усилия да събера всичко годно, което може да играе. Опитвах се да убедя момичетата да тренират и да играят по най-добрия начин, но нямах подкрепата на ръководството.

- Сегашният селекционер Иван Петков постигна отлични резултати. Вкара "Марица" в Шампионската лига и започна прекрасно с националките. Вашето мнение за неговата работа?

- Не е лесно за български отбор да се издигне и да направи резултат в Европа и Шампионската лига, защото в България е много ниско нивото. "Марица" е тим от средно европейско ниво, а ние искаме да бием в Шампионската лига, което е много трудно.

Съставът

Разпределители - Лора Китипова, Петя Баракова; Посрещачи - Гергана Димитрова, Мария Каракашева, Ива Монова, Мирослава Паскова; Диагонали - Силвана Чаушева, Веселина Григорова, Моника Кръстева; Централни блокировачи - Христина Русева, Нася Димитрова, Мира Тодорова; Либера - Жана Тодорова, Кристиана Петрова; Селекционер - Иван Петков

Реклама
Реклама
Реклама