Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7061557 www.bgdnes.bg

Депресия мъчи хазяина на Миню Стайков

С диагноза депресия се оказа собственикът на сградата, където бе разбита нелегалната фабрика за цигари, свързана с името на Миню Стайков в Карнобат. Това стана ясно във вторник в залата на Апелативния спецсъд, където бе насрочено заседанието, на което да се реши дали трима от задържаните по аферата "Карнобат" да останат в ареста.

Защитата на обвинения хазяин Иван Димитров представи медицински документи, сред които зелени рецепти и епикриза, издадени през април тази година в МБАЛ "Св. Марина" във Варна, че той има депресия.

Реклама

Нелегалният бизнес за милиони бе разбит, след като на 5 септември прокуратурата влезе в компаниите на алкохолния бос Миню Стайков - "Топаз мел", "Винпром Карнобат" и "Сис индустриийс". При операцията бяха задържани общо 10 лица, сред които и самият Стайков. Ден по-късно обвинение бе повдигнато на 8 души за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари.

От първоначално прибраните по време на акцията мярка "задържане под стража" бе наложена на Миню Стайков, шурея му Белун Хазърбасанов и сина на кмета на Карнобат Георги Димитров - Иван. Във вторник тримата задържани обжалваха ареста си. Пропуск на прокуратурата спъна гледането на мярката в уговорения час. Оказа се, че липсват шест нови тома с доказателства, които от държавното обвинение цитират, но са забравили да представят пред магистратите.

"Няма постъпили нови материали. 117 тома, толкова са пред нас и броят им не се е променял", обясни съдията.

След създалата се кратка суматоха в залата се разбра, че шестте нови тома с доказателства срещу Миню Стайков и аверите му не са изчезнали, а са изискани от друго досъдебно производство. Доказателствата не са прехвърлени от заседанието в петък пред спецсъда, когато мярка за неотклонение бе гледана на четвъртия последно задържан по аферата "Карнобат" Цветан Колев.

"По време на операцията по неутрализиране на групата той не бе открит и обявен за общодържавно издирване. На 11 септември 2018 г. е задържан до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор", разкриват разследващи.

Адвокат Камен Димитров, който защитава арестувания Цветан Колев пред Темида, разкрива, че клиентът му се предава сам ден по-рано.

Реклама

"Около 11 часа на 10 септември Колев отива сам в полицията в Карнобат, защото разбира, че са го търсили. Там той вижда служител на реда и му обяснява, че идва, след като са го търсили у дома и не са го намерили. Полицаят го праща в кафенето, което се намира срещу полицията, и му казва да се върне след 30 минути. Колев изпълнява указанията и отново отива в полицията след половин час. Чак тогава е арестуван", разкрива адвокат Димитров, който допълва, че освен нелепата ситуация, в която попада клиентът му, Колев е задържан в ареста повече от предвидените по закон 72 часа.

"Не му е издадена заповед за задържане в Карнобат на 10 септември, а го конвоират в София. Едва ден по късно, на 11 септември, е привлечен като обвиняем. 24 часа клиентът ми е бил на гости в полицията", разкрива шеговито опитният юрист.

Адвокат Димитров е категоричен, че клиентът му няма общо с нелегалната фабрика за цигари без бандерол. Цветан Колев е нает единствено като охранител на част от целия комплекс сгради, които са повече от 30 на брой в целия плац. Никога не е охранявал помещението, в което се намирал нелегалния цех

"Работодателят, с когото Колев има подписан трудов договор, не присъства в разследването на прокуратурата", твърди юристът.

Колев е назначен за охрана три месеца преди да бъде арестуван, но работата на прост охранител е достатъчна спецпрокуратурата да го обвини за участие в нелегалното производство и търговия с цигари, пране на пари и данъчни престъпления.

Злоупотреба със 7 млн. лв. еврофондове

Доказателства за злоупотреби с еврофондове в размер на 7 млн. лв. е открила прокуратурата в делото "Винпром Карнобат", стана ясно на заседанието пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Прокурор Димитър Петров обясни схемата: "Деца на служители на Стайков във фирмата "Сис Индъстрис" са кандидатствали по програмата "Млад фермер", а отпуснатите им евросредства са предавали на Стайков. Това е документирано с обратни писма до собственика на групата компании около "Винпром Карнобат", в които младежите са записали, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде именно Стайков", обясни прокурор Петров.

Според прокуратурата има доказателства, че парите реално са стигнали до Стайков. За случая е информирана и Службата за разследване на измами с евросредства.

Реклама
Реклама
Реклама