Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7062431 www.bgdnes.bg

Враг на Веско Културиста тероризира първенците на Враца

Луд или наемник?

Спипаха Емо Гарда, влиза да лежи

Смъртен враг на Веско Културиста се оказва серийният подпалвач, изпепелил возилото на магистрата Васил Ганов във Враца. Задържан за огнената вендета е старият познайник на полицията Емил Вълев, известен като Емо Гарда. Преди време той е заподозрян в опита за убийство на Веселин Вълчанов, но до обвинения така и не се стига. Емо е арестуван и след това освободен.

Във вторник магистратите оставиха за постоянно в ареста Вълчев, който е сочен за подпалвач на колата на съдия Ганов. От прокуратурата твърдят, че имат достатъчно доказателства. Престъплението е извършено в 3 часа сутринта миналия четвъртък.

Реклама

Емо Гарда е осъждан един път, като няма висящи досъдебни производства. Присъдата му е произнесена през октомври 2015 година. Тогава Вълчев е наказан с 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси. В рамките на 3 години той е трябвало да посещава пробация - до октомври тази година. С палежа Емо си осигури престоя в килията, тъй като изпитателният срок по присъдата му все още не е изтекъл.

Макар да няма регистрации за други престъпления, името на Емо Гарда е замесено в серия палежи на луксозни возила на местни велможи.

Разследван е за огнената атака срещу частния съдебен изпълнител Георги Борисов през 2013 година. Ченгетата откриват следи, че именно Гарда е драснал клечката на „Ауди А6“ и джип „Мерцедес“, собственост на пострадалия. В крайна сметка доказателствата не са достатъчни и Емо се измъква.

След по-малко от година е задържан отново. Този път е разработван за палежите на двата джипа на областния председател на ДПС Борислав Банчев. Отново не се стига до обвинения.

В последните четири години непознатият доскоро във Враца Емо добива сериозна известност из ъндърграунда, твърдят ченгетата. Докато работи като охранител в клуб Go Play, известен като Буркана, успява да се внедри в кримисредите. Започват да го ползват като момче за "мокри поръчки", разкриват разследващите. Затова и попада на мушка на ченгетата, които го следят отдавна.

Реклама

През 2014 година Гарда е закопчан като основен заподозрян за стрелбата срещу Веселин Вълчанов-Културиста. Твърди се, че именно Гарда е маскираният, пресрещнал едрия врачанин пред дома му в квартал "Дъбника". Нападателят стреля в лицето на Културиста и бяга.

Първоначално ченгетата работят по версията за сплашване. По-късно се изяснява, че става дума за опит за убийство. Оказва се, че по Културиста е гърмяно не с газов, а с боен пистолет, а причините за вендетата се крият в далавери от далечна Италия.

Следва обиск в дома на Емо Вълчев, където ченгетата откриват незаконен автомат "Калашников" и боен пистолет, с който се установява, че е стреляно по Културиста. При претърсването са намерени и веществени доказателства за още няколко тежки престъпления. Заподозрян е за палежите на три коли във Враца, между които е джипът на ЧИС Борисов.

Ченгетата обобщават под сурдинка, че Емо Гарда е изпълнител на мокри поръчки, но до поръчителите на "услугите" не успяват да стигнат.

В понеделник съдия Петя Вълчева сметна, че 33-годишният охранител може да извърши друго престъпление.

В залата Емил Вълчев е представляван от служебен защитник. Стана ясно, че той е с основно образование и безработен и няма искания към съда.

"Познат е добре във Враца и се носи мълва, че е психически нестабилен и много отмъстителен. Това го прави изключително опасен за обществото", коментират прокурорите.

Предстоят да бъдат направени психологични експертизи на Емо Гарда, за да се установи дали е луд и дали може да понесе наказателна отговорност.

Реклама
Реклама
Реклама