Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7063499 www.bgdnes.bg

10 г. затвор грозят сина на Демби

Заради грабеж на 25 лева и задигната кола

Мигел Вучев да остане постоянно в ареста, иска прокуратурата

От една до десет години затвор грозят сина на известния в ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, поясниха от Софийската районна прокуратура пред "България Днес". Държавното обвинение подведе Мигел Вучев под отговорност за грабеж на 25 лева и противозаконно отнемане на кола от таксиметров шофьор в София. Ако прокуратурата успее да подплати обвинението си с доказателства, които да издържат в съда, то Вучев-младши може да получи ефективна присъда, каквато Наказателният кодекс предвижда за подобни престъпления. Факът, че наследникът на Демби няма криминални прояви в досието си, може да се окаже огромен плюс за него. Чистото съдебно минало на Вучев-младши е възможно да наклони везните на Темида в негова полза, поясняват юристи. При такъв развой на сюжета съществува вариант Мигел да получи дори условна присъда, ако бъде признат за виновен по повдигнатите от прокуратурата обвинения.

"Грабежът си е грабеж, без значение дали става дума за два лева или за двеста", обяснява представител на държавното обвинение. Оттам депозират искане до Софийския районен съд на Мигел Вучев да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" и се мотивират така: "Предвид високата обществена опасност на деянията и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа. Разпоредено е привеждането му в сградата на Софийския районен съд за разглеждане на искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Реклама

Според събраните до момента данни от разследването наследникът на Демби е извършил грабеж на 25 лева и противозаконно е отнел лек автомобил „Шкода Фабия", оборудван като такси.

От Софийската районна прокуратура посочват, че престъплението е извършено на кръстовището на улиците "Митрополит II Зографски" и ул. "Синьо лято" в столичния кв. Симеоново миналия петък към 17 часа. Тогава Мигел Вучев заплашил таксиметров шофьор с репликата: "Давай парите!", и изтръгнал от ръцете му 25 лева. След това задигнал колата и изчезнал. Часове по-късно таксито е намерено изоставено на паркинга пред спортна зала "Христо Ботев" в Студентски град. Според данните на разследването колата е задигната с оригиналния й ключ. При огледа на открития автомобил са установени щети, които се предполага, че са нанесени от Вучев-младши. Жълтият автомобил е намерен на паркинга със счупено странично дясно огледало и вдлъбнатина на задния десен калник. В процес на изясняване е как точно се е стигнало до пораженията по колата. Откакто е арестуван, Мигел Вучев не е пожелал да дава обяснения пред криминалистите, научи "България Днес".

"Не желая да коментирам случилото се със сина ми. Смятам, че заради бащата удрят детето", лаконична бе майката на арестувания младеж - Милена. Тя определя историята като незначителна и недоумява защо за 25 лева синът й е арестуван, а отгоре на всичкото прокуратурата иска да му бъде наложена мярка "задържане под стража". Самият Димитър Вучев-Демби не бе открит за коментар, тъй като по думите на съпругата му той отсъства в момента.

Близки до семейството разкриват, че соченият от полицията още от средата на 90-те години за наркобос Демби трудно понасял пубертетските изцепки на най-големия си син, който е едно от трите му деца. След дълги години сблъсъци с ченгетата и ходене по съдебни дела Вучев тотално е преосмислил отношението си към живота. Според запознати някогашният кримигерой се обърнал към духовното познание. След множество философски търсения за смисъла на живота Демби открил за себе си учението на Петър Дънов. Като ревностен фен на Учителя или Беинсa Дунo Вучев често споделя във фейсбук негови мисли и духовни послания. В контекста на тази философия наред с грижа за душата си Демби полага и усилия да поддържа добра физическа форма. Кадри от профила му в социалната мрежа показват, че той и съпругата му често правят дълги преходи в планината. Един от последните излети на Демби е до Черни връх, където той позира в поза мъжки шпагат. Носи шапка с надпис "Полиция". Облечен е с къси черни шорти и тениска с логото на партия ГЕРБ и лика на премиера Бойко Борисов в генералска униформа. Формата му е завидна за мъж на средна възраст, показват и други снимки от фейсбука на Вучев.

Фен е на лявата идея

Фен на лявата идея се оказа Димитър Вучев, разкриха преди време източници на "България Днес". По думите им Демби открито споделял вижданията си за социална справедливост и нужда от класова борба в защита на угнетените от западните капиталисти работници в България. Според източниците ни по това време Демби дори обмислял да подаде молба за членство в БСП. В случай че получел отказ от партията, имал и план Б, според който щял да прави политическа кариера чрез някоя от многобройните комунистически формации. Убежденията на Демби по-скоро клонели към ортодоксалния комунизъм, отколкото към модерната на Запад социалдемокрация. Като основен свой идол в политиката Демби възприемал Сталин. В знак на възхищения към великите дела на "бащата на народите" Вучев татуирал върху рамото си образа на Сталин, а на лактите си изрисувал сърп и чук - двата основни символа на комунистите. Като всеки правоверен комунист Демби е отбелязал подобаващо и соцсъбора на Бузлуджа в началото на август преди две години. Във фейсбука си дори е поместил хвалебствена ода за делото на вожда Димитър Благоев с призив за подновяване на класовата борба и спасяване на Родината и трудовия ни народ.

Реклама
Реклама
Реклама